egészségügy;várólista;többletforrás;Kásler Miklós;

2022-03-11 06:00:00

Várólista-kurtítás akadálypályán: Kásler nagy pénzt ígért, de arról nem szólt, hogy nehéz lesz hozzájutni

Feladták a leckét azoknak a kórházi vezetőknek, akik részesedni akarnak a várólisták ledolgozására biztosított többletforrásból: a szakminiszter ugyanis számos nehezen teljesíthető feltételt támaszt a jelentkezőkkel szemben.

Mint emlékezetes, Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere nemrég jelentette be, hogy 13,6 milliárd forint plusz pénzzel ösztönzi a kormány a járvány alatt várólistára szorult betegek mielőbbi ellátását. A később megjelent miniszteri utasítás szerint azonban az intézmények csak a Covid-betegek számára fenntartott, de ki nem használt kapacitásaikon kezdhetnek bele várólista-csökkentő programba.

Jelenleg a kórházi ágyak húsz százalékát kell még fenntartani a Covid-ellátásra. Ha azonban tartósan nem kerül beteg ezen helyek legalább felére, akkor a kisebb kórházak kérhetik a megyei irányító centrumoktól, hogy más célra használhassák ezeket a helyeket. A kérelmüket a hivatali hierarchia tetején lévő Országos Kórházi Főigazgató (OKFÖ) hagyhatja jóvá. Ha ez megvan, akkor elkezdhetik felvenni azokat az ellátásra várakozókat, akiknek rövid idejű ápolási idővel is megoldható a kezelésük. Ám az ő ellátásukat gyakorlatilag „külön részlegként” kell megszervezni.

Például a beavatkozásokhoz nélkülözhetetlen képalkotó-, labor- és egyéb diagnosztika vizsgálatokat térben és időben el kell különíteniük a normál napi betegellátástól. Magát a beavatkozást is csak külön telephelyen, a e célra kijelölt épületben, de legalább leválasztható területen lehet csak végezni. (A vidéki nagy megyei kórházakban az elmúlt négy évben még csak-csak volt olyan fejlesztés, ahol ilyen elkülönített egynapos sebészeti részlegeket hoztak létre, de a fővárosban nincsenek ilyenek.) A programban dolgozó orvosok, szakdolgozók lehetőség szerint más ellátásban nem vehetnek részt amíg várólistás betegről gondoskodnak. Hetente két alkalommal PCR-teszten, és naponta a munkaidő kezdetén és végén gyorsteszten is át kell esniük. Az egészségügyi intézmény többi munkavállalójától elkülönítetten kell étkezniük is. Betegeik csak egy Covid-triázs után léphetnek be az ellátóhelyre. A bebocsátás része lesz a testhőmérés, és egy gyors teszt, ha ezen túl estek a későbbiekben FFP2-es maszkot kell viselniük. Az esetleges betegkísérőnek is át kell esnie a tesztelésen.

Két független szakembergárdát kiállítani és elkülönített helyet biztosítani a feladatra szinte lehetetlen, de legalábbis kevés intézmény kiváltsága lehet – mondták. Ha valaki mégis meg tud felelni az elvárásoknak akkor is főként az egy, vagy néhány napos ápolással járó ellátásokra – például szürke-hályog-, epehólyag- vagy kisebb sérvműtétekre, apróbb ilyen-olyan kinövések eltávolítására – van lehetőség. Az egyéb várólistás beavatkozásoknak, például az ízületi protézis-műtéteknek ehhez túl hosszú az ápolási ideje.