egészségügy;Ukrajna;háború;menekültek;rendelet;miniszter;Kásler Miklós;

Három napig sem állta az élet próbáját Kásler Miklós rendelete, újat kellett kiadni a menekültek egészségügyi ellátásáról

Az elsőt még a rendszerben dolgozók is nehezen értelmezték.

Három napig sem állta az élet próbáját Kásler Miklós rendelete, amely március 9-én szabályozta, hogy miként juthatnak egészségügyi ellátáshoz az ukrajnai orosz invázió elől menekülők. Két nappal később az Emmi vezetője új rendeletet adott ki, pontosítva, hogy a menekültek közül ki és miként juthat támogatott gyógyszerekhez.

Az elsőt még a rendszerben dolgozók is nehezen értelmezték, például rendezetlen volt azoknak a krónikus betegeknek az ellátása, akik még nem kértek menedékes státuszt. Az új változat szerint ők a határátlépésüktől számított 30 napig jogosultak az állami szolgáltatóknál térítésmentes orvosi vizsgálatra, gyógykezelésre, valamint támogatott gyógyszerkiváltásra, onkológiai kezelésekre. Ha közben nem kérték a menekült, menedékes státuszt, azt követően már csak teljes áron juthatnak a patikai készítményekhez. Akinek van Európai Egészségbiztosítási kártyája, az korlátozás nélkül kaphat támogatott orvosságot.

A miniszteri utasítás egyben arra kéri az orvosokat, hogy a magyarul nem beszélő menekülteknek nyomtassanak felírási igazolást is. A gyógyszertárban föl kell mutatni azt az igazolványt (például az útlevelet), amely alapján felírták a készítményt. A gyógyszereket a menekültek a magyar betegek által fizetendő térítési díj ellenében válthatják ki, a támogatott részt az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság fedezi.

Bizonyos készítményekhez (például a krónikus szív- légzőszervi megbetegedésekre, reumára, fájdalomcsillapításra, cukorbetegségre ható szerekhez) egyes kijelölt egészségügyi intézményekben juthatnak térítésmentesen a menekülők, ezen intézményeket azonban nem közli a miniszter egyedi utasítása sem.

Az eljárásrend szerint lehetőleg minden Ukrajna felől érkezőnek szükséges biztosítani az ellátást. A határátlépőnek már a határon nyilatkozatot kell tenniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság (OIF) ott lévő munkatársainak arról, hogy tovább utazik-e. Ha Magyarországon kíván maradni, akkor arról is, hogy kezdeményezi-e menedékes státuszának elismerését. (Enélkül az egészségügyi szolgáltatásokat 30 napig veheti igénybe térítésmentesen.) Az OIF által kiállított tartózkodási engedély alapján az elismerést kérő, a menekült, az oltalmazott és a menedékes betegsége esetén térítésmentesen jogosult egyebek mellett háziorvosi ellátásra, szakrendelésre, kórházi kezelésre, sürgősségi fogászatra, fogmegtartó kezelésekre, terhesgondozásra, a magyarokkal azonos feltételek melletti terhesség megszakításra. Támogatott gyógyszerre, közgyógyellátásra, és nem utolsó sorban védőoltásokra.

A miniszteri utasítás kitér arra is, hogy az Ukrajnából menekülő magyar állampolgárságú személyek nem kaphatnak menedékes státuszt, de ettől függetlenül őket is megilletik a térítésmentes egészségügyi szolgáltatások.

A Covid-19 vagy bármely más fertőző betegséggel érkezőket a háziorvosnak szükség esetén a területileg illetékes kórház fertőző részlegére kell beutalnia. Míg a tbc gyanús betegek ellátását bármely tüdőgyógyászati osztály végezheti a HIV/AIDS gyanús pácienseket a Dél-Pesti Centrumkórház kezeli.