üzemanyag;benzin;MOL;gázolaj;benzinár;üzemanyagár;Momentán Társulat;gázolajár;árstop;

2022-03-17 06:15:00

Elegük lett, az Alkotmánybíróságon akarják megtámadni az Orbán-kormány 480 forintos benzinárát

A kis hazai kutak az Alkotmánybíróságon támadnák meg a 480 forintos benzin- és gázolajár-korlát számukra sérelmes belső szabályait.

Hazai „kis” benzinkutasok a magyar állam ellen indított alkotmánybírósági pereket fontolgatnak a 480 forintos üzemanyagár-korláthoz kapcsolódó, számukra hátrányos intézkedések miatt – tudtuk meg.

Szerdán az iparág kisvállalkozóit tömörítő Független Benzinkutak Szövetsége (FBSZ) ülésén ennek kapcsán tájékoztatót tartott Karsai Dániel alkotmánybírósági és strasbourgi ügyekben jártas ügyvéd – értesültünk  Gépész László elnökségi tagtól. Az iparág kis szereplői úgy vélik,

A 480-480 forintos nagy- és kiskereskedelmi árkorlát különbségéből adódó nulla számukra valójában veszteség, hisz ez nem a profit, hanem az árrés, aminek még saját működésüket - többek közt beruházásaikat, az üzemeltetést, a hiteleket, a béreket - is fedeznie kellene. Az a pont pedig, hogy a 48 órán túl zárva tartó kút üzemeltetését az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közvetítésével ideiglenesen átveheti egy erre jelentkező vállalkozás - jelen esetben a Mol -, szerintük tulajdonhoz fűződő jogaikat sérti. Bár a szövetség koordinálná a kereseteket, azokat minden cég egyénileg indíthatná. A mintegy négyszáz kutas vállalkozót tömörítő tagság érdeklődését Gépész László "élénknek" látta. A perek hetek múlva indulhatnak és - különös tekintettel, ha az eljárás egy esetleges hazai kudarc után a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán folytatódik - évek múlva zárulhatnak - vélekedett az elnökségi tag.

Ezen túlmenően tovább tárgyalnak az ITM-mel a múlt csütörtök éjjeli rendelet pontjainak megvalósíthatósági aggályairól. Az időközben tovább emelkedő költségeik kapcsán felmerült a nekik ígért, eladott literenként 20 forintos állami támogatás megemelése is, amely javaslat kormányberkekben eddig nem talált meghallgatásra - közölte Gépész László.

Péntektől jelentősen csökken a benzin elvi és a gázolaj szabadáras nagykereskedelmi tarifája - közölte a Holtankoljak.hu. A benzin esetében ez literenként bruttó 40 forint, míg a gázolaj beszerzési ára bruttó 70 forinttal csökken. Így a 480 forintos árkolát nélkül a 95-ös benzin 591, a gázolaj pedig 641 forintba kerülne a kutakon átlagosan literenként. A változás érinti a gázolaj piaci árait is - rögzíti az árösszehasonlító oldal. (Normál benzint piaci áron jelenleg nem értékesítenek.)

A változás szakértők szerint leginkább a - 480 forintos nagykereskedelmi árkorlát miatt kivonuló importőrök után a hazai nagykereskedelem egészét átvevő - Mol finomítási veszteségeit mérsékli. Az árcsökkentés amúgy immár igencsak időszerűnek mondható. Az Európában irányadó, Brent típusú nyersolaj hordónkénti ára a múlt keddi, 134 dolláros csúcspont óta tegnapi lapzártánkig száz dollár alá bucskázott. Vagyis a termék szűk egy hét alatt elvesztette értéke 26 százalékát. 

Megfigyelők szerint egyébként a 480 forintos nagykereskedelmi árkorlát kormányzati meghúzásából eredő ellátási zavarok a hét elején némiképp enyhültek. A múlt heti állapotokhoz képest tehát valamivel több kúton lehetett üzemanyaghoz jutni.