Karácsony Gergely;helyreállítás;önkormányzatiság;Márki-Zay Péter;

2022-03-16 22:31:00

Jóvátennék a fideszes rombolást, itt az ellenzék 10 pontja az önkormányzatiság helyreállításáról

Karácsony Gergely szerint a lényeg, hogy a jogkörök és a források visszakerüljenek a fővároshoz és a településekhez.

Az önkormányzatok számára nincs más esély, csak a kormányváltás, ezért Márki-Zay Péter, az Egységben Magyarországért miniszterelnök-jelöltje és a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) 10 pontban fogalmazta meg azokat a legfontosabb intézkedéseket, amelyekkel a kormányváltás után helyreállítják a magyar önkormányzatiságot, és jóvátesszük azt a rombolást, amelyet a Fidesz-kormány véghez vitt – írja Facebook-oldalán Karácsony Gergely főpolgármester.

Budapest vezetője szerint a közösen elfogadott tíz pont lényege, hogy az elvett jogkörök és források visszakerüljenek az önkormányzatokhoz, amelyek végre partnerei lesznek az új kormánynak, nem politikai bosszúhadjárat célpontjai.

Budapest vezetője szerint az önkormányzati választások óta eltelt három évük a kormánnyal folytatott harcról szólt. Sorolta: a szolidaritási adó növelése, az iparűzési és gépjármű adó elvétele a városok kivéreztetését jelentette. Sőt, fogalmazott, Budapestnek még azokért a támogatásokért is küzdenie kellett, amelyek törvénybe vannak foglalva.

A MÖSZ már januárban elfogadta az említett, alább olvasható tíz pontot, amely immár az ellenzék tíz pontja is. Legelőször is országgyűlési határozatban ismernék el  helyi önkormányzatokat, mint a demokrácia alapintézményét. Egyebek mellett jogszabályba foglalnák a kormány önkormányzati szövetségekkel való egyeztetési kötelezettségét, garantálnák az önkormányzatok szervezetalakítási és társulási szabadságát.

A korábban elvett jogkörök és források visszaadásán túl kimondanák, hogy az önkormányzatokat bevonják az uniós források felhasználásába, és visszaadnák a közigazgatási szakma becsületét mind az állami, mind az önkormányzati hivatalokban.