Iványi Gábor;Publicus Intézet;közvélemény-kutatás;

2022-03-19 07:15:00

Iványiéknak hisz a többség: a NAV fellépésének hátterében politikai okok húzódnak meg

A megkérdezettek relatív többsége szerint az adóhatóság politikai okokból lépett fel Iványi Gáborékkal szemben – derül ki a Publicus Intézet felméréséből, amely a Népszava megbízásából készült. 

Iványi Gábor rászorultakat segítő szervezetének központját nemrég adóhivatali nyomozók szállták meg, mert a gyanú szerint több milliárd forint járulékot nem fizettek be.

A válaszadók 48 százaléka úgy ítélte meg, hogy a NAV fellépésének hátterében politikai okok húzódnak meg. A másik lehetőséget, vagyis, hogy politikától független volt az akció, csak 21 százalék jelölte meg, míg 31 százalék nem tudott vagy nem akart állást foglalni. Erősen megoszlik azonban a kormánypártiak és az ellenzékiek véleménye. A fideszes szimpatizánsok 38 százaléka úgy véli, a NAV-os razzia politikától függetlenül történt, de még a kormánypártiak 19 százaléka is a politikát gyanítja az adóhatósági akció mögött. Az ellenzékiek elsöprő többsége (86 százalék) szintén így gondolja.

A Publicus Intézet felidézte, hogy az adóhatóság azért vizsgálódik, mert a szervezet nem fizetett be több milliárd forint járulékot. Iványi Gábor viszont arra hivatkozik, hogy az állam tartozik nekik. A kérdésre, hogy melyik félnek van igaza, a megkérdezettek 17 százaléka a NAV-ot, 28 százaléka ellenben Iványiékat nevezte meg. A válaszadók 15 százaléka mindkét félnek igazat adott, 40 százalék nem válaszolt. A kormánypártiak csupán 2 százaléka állt egyértelműen Iványi Gáborék mellé a vitában, az ellenzékieknek azonban több mint kétharmada, 68 százaléka. A kormánypártiak közül feltűnően sokan (53 százalék) nem válaszoltak erre a kérdésre.