pedagógus;tanársztrájk;polgári engedetlenség;Oktatás;Orbán-kormány;PSZ;PDSZ;

2022-03-18 19:43:00

Több ezer résztvevőt várnak, tüntetéssel folytatódik a tanárok tiltakozása

A jogszerű sztrájk mellett több helyen ma is úgy döntöttek a tanárok, hogy inkább polgári engedetlenséggel, vagyis a központi előírások figyelmen kívül hagyásával fejezik ki tiltakozásukat.

Pénteken is folytatódott az oktatási dolgozók szerdán kezdett sztrájkja az iskolákban, március 18-án újabb intézmények tanárai csatlakoztak a munkabeszüntetéshez a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) felhívására. A jogszerű sztrájk mellett – amit csak a kormány diktátumszerű rendelete alapján lehetett megszervezni – több helyen ma is úgy döntöttek a tanárok, hogy inkább polgári engedetlenséggel, vagyis a központi előírások figyelmen kívül hagyásával fejezik ki tiltakozásukat.

A pedagógusok és az őket támogató diákok, szülők küzdelme az oktatási rendszer javításáért hétvégén sem szünetel, szombat délután a PDSZ és a Tanítanék Mozgalom “nagy kockásinges találkozót” szervez Budapesten a Kossuth térre, ahova mindenkit várnak, akinek “érdeke egy sikeres, boldog, képzett, önálló gondolkodásra képes ország”. A demonstrációra a Magyar Szakszervezeti Szövetség is mozgósította tagjait és tagszervezeteit.

A PDSZ országos választmányának elnöke, Komjáthy Anna a Népszavának elmondta: a rendezvényre több ezer résztvevőt várnak, sokan vidéki településekről is jelezték csatlakozási szándékukat. Arról, hogy a sztrájkban mennyi pedagógus vett részt az utóbbi napokban, továbbra sincs pontos, végleges összesítés, a sztrájk még nem ért véget, az intézményekből folyamatosan kapják az adatokat. De az biztos, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma által közölt 15 ezres részadatnál végül lényegesen magasabb lesz a szám. Érdekes fordulat, hogy miközben a kormány igyekszik jelentéktelennek feltüntetni a tanárok megmozdulását, Gulyás Gergely kancelláriaminiszter után Kövér László, az Országgyűlés elnöke is úgy nyilatkozott: itt az ideje foglalkozni a pedagógusok követeléseivel.

A Publicus Intézet friss kutatásából, amit a Telex ismertetett, egyébként kiderült: a magyar lakosság csupán 21 százaléka ért egyet a kormány hivatalos álláspontjával, miszerint a tanársztrájk csak “politikai hangulatkeltés” a választások előtt, a társadalom többsége (63 százaléka) szerint a pedagógusok valóban azért sztrájkolnak, hogy elérjék a fizetésük emelését, ami jócskán elmarad a diplomás átlagkeresettől, illetve nemzetközi viszonylatban is az egyik legalacsonyabb. A sztrájk jövő héten is folytatódik.