lengyelországi látogatás;Áder János;Andrzej Duda;

Duda nem orrolt meg Áderre, csak a háború miatt marad el a közös ünneplés

Lengyelországban a korábbi hírekkel szemben március 18-19-én tartották volna a Lengyel-Magyar Barátság Napot, amit a Köztársasági Elnöki Hivatal tájékoztatása szerint közösen mondtak le.

Nem az „oroszbarát magyar álláspont miatt” nem utazott Áder János májusban leköszönő magyar köztársasági elnök Lengyelországba, hogy ott kollégájával, Andrzej Dudával együtt vegyen részt a hagyományos Lengyel-Magyar Barátság Napján – derült ki a lengyel elnöki hivatal közleményéből, amelyet Altorjai Anita, a Köztársasági Elnöki Hivatal sajtóigazgatója juttatott el a Népszavához. 

Pénteken lapunk az Azonnali értesülése alapján arról számolt be, hogy Ádert március 23-ra várták volna a lengyelországi Bochnia városába a közös ünnepre, de „az oroszbarát magyar álláspont miatt Andrzej Duda nem akart magyar kollegájával mutatkozni nyilvánosan egy ilyen protokoll eseményen”, ezért törölték a programot.

A cáfolat - amely a megjelentekhez képest két napot késett - azt írja, hogy idén „a Lengyel-Magyar Barátság Napot március 18-19-én tartottuk volna Bochniában, de az Ukrajnában kitört háború miatt mindkét fél egyetértésével későbbi időpontra halasztottuk”.

„Közösen úgy gondoltuk, hogy miközben az ukránok heroikus küzdelmet folytatnak a megszállt szülőföldért, ez most nem megfelelő idő arra, hogy mi boldogan ünnepeljünk”

– emelték ki.

Megjegyezték ugyanakkor, hogy Andrzej Duda azt szeretné, hogy – a biztonsági helyzet függvényében – az első adandó alkalommal tartsák meg az ünnepséget. Hozzátették, a két elnöki házaspár baráti viszonyt ápol, és a lengyel államfő szándéka, hogy Áder János Lengyelországba utazzon búcsúlátogatásra, még hivatali idejének a befejezése előtt.