Magyarország;hitel;Ukrajna;háború;menekültek;Európai Beruházási Bank;

2022-03-24 06:00:00

Százmilliárdokat adott Magyarországnak az uniós bank

Rekordösszegű hitelt nyújtott tavaly Magyarországnak az EU beruházási bankja, amely most az ukrajnai háború következményeinek enyhítését célzó pénzügyi támogatáson dolgozik.

Az Európai Beruházási Bank (EBB) dolgozik azon, hogyan támogassa Magyarországot az ukrajnai háború következményeinek enyhítésében - nyilatkozta a Népszavának adott exkluzív interjúban Teresa Czerwińska, a pénzintézet egyik alelnöke. Szerinte rövid távon biztosítani kell, hogy az ország képes legyen megbirkózni az Ukrajnából érkező menekültek ellátásával kapcsolatos kihívásokkal. Az EBB-nek már van tapasztalata abban, hogy milyen pénzügyi eszközökkel lehet segíteni a menekültválsággal érintett közösségeket. Emellett a pénzintézet egyik legfontosabb feladata lesz, hogy mobilizálja forrásait az Európai Unió energiafüggetlenségének növelésére, például a megújuló energiatermelés, illetve az épületek, valamint a vállakozások energiahatékonyságának támogatásával. Idetartozik a kontinens hidrogén potenciáljának fejlesztése is, amelyekből szerintük Magyarország is profitálhat.

Ez részéről az elmúlt öt év legnagyobb volumenű befektetése a magyar gazdaságba, és a GDP 0,59 százalékának felel meg. Teresa Czerwińska közölte: ebből az összegből 300 millió eurót kapott a magyar kormány a lakások energiahatékonyságának javítására. Ez az első zöld hitel volt, amelyet az EBB Közép- és Kelet-Európában nyújtott. A bank 200 millió eurót biztosított a Magyar Villamos Műveknek az áramellátó hálózat korszerűsítésére, és 150 milliót a Diákhitel Központ Zrt.-nek, refinanszírozva a diákok számára nyújtott kedvezményes diákhiteleket. A luxembourgi székhelyű pénzintézet ezen felül 146 millió eurót fordított arra, hogy a magyar egészségügy hatékonyabban kezelhesse a Covid-19 járvány következményeit, és 50 milliós hitelt nyújtott az Unicredit Banknak, hogy kedvező finanszírozási forrásokat teremtsen a pandémiával küzdő kis- és középvállalkozások számára.

Mint az alelnök szavaiból kiderült, a bank támogatási politikája világos és átlátható szabályokat követ. Az EBB szolgálatai az utolsó törlesztésig figyelemmel kísérnek minden projektet. “Hogy egy példát mondjak: igen kifinomult ellenőrzési rendszerrel rendelkezünk annak biztosítására, hogy az általunk finanszírozott valamennyi projekt nemzetközi tendereztetése összhangban legyen a közbeszerzésekre vonatkozó uniós szabályokkal. Az esetleges panaszok kezelésére átlátható és nyílt rendszert működtetünk. Több mint három évtizedes magyarországi működésünk után megelégedéssel állapíthatjuk meg, hogy ügyfeleink az állami és magánszektorból egyaránt tiszteletben tartják a szabályokat, és kölcsönösen előnyösnek tartják azokat” - fejtette ki Teresa Czerwińska.

Megkérdeztük, az EBB valóban befagyasztotta-e a Budapest Airportnak nyújtott hitelt környezetvédelmi hatástanulmányok hiánya miatt? A bank 200 milliós hitelt nyújt a Liszt Ferenc repülőtér bővítésére. Ám magyar természetvédők szerint nem készült hatástanulmány a fejlesztés által okozott szennyezésről, ami ellentmond a pénzintézet saját politikájának, és ezért felfüggesztették a pénz folyósítását.

 - válaszolta Czerwińska. “Mindaddig nem áll szándékunkban felfüggeszteni a finanszírozást, amíg a hitel folyósításához szükséges szabályokat és eljárásokat betartják, és a projekt megfelel a bank szociális és környezetvédelmi normáinak. Annak ellenére, hogy a nem kormányzati szervezetek nyilatkozatai nyomán némi zavar támadt a közvéleményben, bankunk üdvözli bevonásukat a projektjeinkbe, hiszen rávilágíthatnak egy-egy problémára, és segíthetnek abban, hogy még hatékonyabban végezzük munkánkat”.

Az Európai Beruházási Bank - az Ukrajnának szóló szolidaritási sürgősségi csomag keretében - március 4-én 668 millió eurós azonnali pénzügyi támogatást hagyott jóvá az országnak, amit már folyósítottak is a kormánynak. Emellett az EBB a korábbi kötelezettségvállalások átcsoportosításával olyan projekteket készít elő, amelyek kulcsfontosságúak az ukrán infrastruktúra fejlesztése és az újjáépítés szempontjából. Teresa Czerwińska szerint a pénz nagyon gyorsan rendelkezésre állhat, amint az ukrán hatóságok képesek lesznek aláírni a meglévő szerződések módosításait.

“Ahogy Werner Hoyer bankelnök nagyon világosan fogalmazott: amit az orosz hadsereg lerombol, azt mi segítünk újjáépíteni. Mihelyst a háború véget ér, abszolút prioritás lesz számunkra az ország újjáépítése a kritikus gazdasági és szociális infrastruktúra megteremtésének támogatásával. Az orosz rezsim barbár akciói, és az általuk okozott pusztítás mértéke nyilvánvalóvá teszik, hogy a helyreállítási program jelentős léptékű lesz, és multinacionális erőfeszítéseket igényel. Az EBB biztosíthat hosszú távú finanszírozást, technikai segítséget nyújthat a projektek előkészítésében, amivel mozgósíthatja más nemzetközi fejlesztési bankok forrásait is. Teresa Czerwińska úgy fogalmazott, "számos lehetőség van, de a cél azonos: egy erős, független, szabad Ukrajna, az európai nemzetek családjának tagja, távol a Kreml diktatúrájától, valamint az emberek millióit sújtó szegénységtől és nyomortól”.