Ukrajna;háború;menekültek;belügyminiszterium;trükk;Külgazdasági és Külügyminisztérium;

2022-03-25 06:05:00

Krízisben is trükközött a Szijjártó-féle külügy az ukrajnai menekültek számával

A külügy 641 ezer Ukrajnából érkezett menekültről írt, ami a hivatalos kormányzati adatokhoz képest is bő 100 ezres túlzás – szúrta ki lapunk. A Belügyminisztérium sem vitatja ezt.

Kezdetben úgy tűnt, hogy a kormányzat világos és egyértelmű tájékoztatást ad arról, hogy körülbelül hány menekült érkezik az országba Ukrajnából. Rögtön az orosz támadás után közzétették ugyanis a rendőrség oldalán azt, hogy hányan lépik át a magyar-ukrán határt. Napra pontosan lehetett követni, hogy miként ugrott meg a forgalom az orosz invázió utáni napokban. Ez azonban korántsem adott teljes képet, rengetegen ugyanis Románián át érkeztek az országba. Így sokáig csak annyit lehetett tudni, hogy közvetlenül Ukrajnából mennyien érkeztek. Március 16-án aztán Orbán Viktor miniszterelnök tágította a képet, amikor azt mondta: „Már 429 ezer menekült érkezett Magyarországra.” Ebből az ukrán-magyar határ forgalmának ismeretében kiszámolható volt: addig 267 ezren érkeztek közvetlenül a háborús országból, 162 ezren pedig más úton, főleg Románián át.

A rendőrség aztán március 8-ig visszamenőleg elkezdte közölni azoknak a számát is, akik a román-magyar határon át jöttek és úgy nyilatkoztak, hogy Ukrajnából érkeztek. Ez a számsor és Orbán korábbi közlése együtt lehetővé teszi annak kiszámítását, hogy az orosz támadás megindítása óta mennyien érkeztek Ukrajnából. Ezek a számok azonban nincsenek összhangban más kormányzati adatokkal.

Magyarország kijevi nagykövetségének Facebook-oldalán – az ukrán miniszterelnök-helyettesnek címzett posztban – azt írták március 23-án: „Magyarország a háború kezdete óta 641 775 ukrajnai menekültet fogadott be, gondozott és nyújtott segítséget, és ez a szám naponta növekszik.” Ez az adat azonban nem következik a rendőrség és Orbán Viktor kormányfő korábbi közléséből: azok alapján ugyanis legfeljebb 547 ezer menekült érkezhetett addig. Lapunk megkérdezte a Külgazdasági és Külügyminisztériumot, hogy mivel magyarázzák a százezres differenciát, de eddig nem válaszoltak.

Válaszolt viszont a Belügyminisztérium, amely megerősítette lapunk számításainak helyességét. Azt írták ugyanis, hogy „a háború elől menekülők száma 2022. március 24-én 0 órakor 503 391 fő volt.” Ez alapján a nagykövetség 27 százalékos túlzásba esett. A belügy leveléből az egyébként az is kiderül, hogy a nagykövetség a menekültek helyett az összes határátlépő számát adta meg.

A menekültek túlnyomó része ugyanis eddig csak átutazott Magyarországon. Több ezren autóval és vasúttal mentek tovább. Egy lapunk birtokába került összesítés szerint volt például olyan nap, amikor csak vonattal mintegy 4 ezren hagyták el az országot. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) közlése szerint az orosz-ukrán konfliktus kezdete óta összesen 7365 ember elhelyezéséről kellett gondoskodniuk. Itt érdemes felidézni: a menekültekről a krízis első három hetében főként civilek, segélyszervezetek gondoskodtak, a kormányzat csak hétfőn nyitott meg egy tranzitpontot.