egyház;Evangélikus Egyház;katolikus egyház;református egyház;körlevél;választás 2022;

2022-03-26 06:30:00

Csak a reformátusoknak lesz választási körlevele, a másik két nagy történelmi egyház inkább nem ad ki eligazítást

A katolikus egyház nem ad ki külön körlevelet a parlamenti választásra. A püspöki kar úgy érzi, nagyböjti üzenetében már elegendő eligazítást nyújtott – derült ki a Népszava kérdésére.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia a februári nagyböjti körlevelében megfogalmazta útmutatását a hívek felé többek között a közelgő országgyűlési választás és az ezzel egy időben tartandó népszavazás kapcsán – válaszolta lapunknak a püspöki kar titkársága.

Az említett nagyböjti körlevél egyebek mellett fontosnak nevezte, hogy továbbra is óvjuk és erősítsük az „Isten rendelése szerinti házasság és család” értékeit. Továbbá: nyelvünk és népünk egész kulturális öröksége éppúgy, mint a többi nemzeteké, a teremtett világ értékei közé tartozik és kedves Isten előtt. „Tegyünk meg mindent családjainkért, közösségünkért, népünkért és hazánkért. A jövőért érzett felelősséggel vegyünk részt a közelgő országgyűlési választáson, valamint az ezzel egy időben tartandó népszavazáson is” – állt a körlevélben.

A református egyházban viszont választási körlevél készül. „A következő napokban adunk ki egy dokumentumot a témában” – reagált szűkszavúan megkeresésünkre szerdán a reformátusok kommunikációs szolgálata.

Fabiny Tamás, az evangélikusok elnök-püspöke részleteket említése nélkül annyit közölt: a Magyarországi Evangélikus Egyház idén nem bocsát ki választási körlevelet.

A három nagy, úgynevezett történelmi keresztény egyház közül tehát csak a reformátusnak lesz kifejezett választási körlevele.