Oroszország;Ukrajna;háború;Vlagyimir Putyin;felelősség;

2022-03-29 20:38:00

Elszámoltatnák Vlagyimir Putyint és bandáját, de az Orbán-kormány megint sunyít és kimarad

Magyarországot kivéve gyakorlatilag a teljes nyugati világ támogatja azt a kezdeményezést, hogy vonják felelősségre az ukrajnai háborús bűncselekmények és atrocitások elkövetőit – értesült a Népszava.

Egy hónappal az Ukrajna elleni orosz invázió után, március 25-ikén az ENSZ égisze alatt megalakult egy országcsoport, amely az agressziót követő elszámoltatást kívánja előmozdítani.

A résztvevő országok informális fórumaként működő közösség célja, hogy a háborúban elkövetett nemzetközi bűncselekmények és jogsértések tetteseit elszámoltassák és felelősségre vonják. A jelenleg 49 tagot számláló és további csatlakozókat váró csoportnak tagja minden EU- és NATO tagállam, kivéve Magyarországot és Törökországot – értesült a Népszava a kezdeményezést ismerő forrásoktól.

Megkérdeztük a Külgazdasági és Külügyminisztériumot, hogy hazánk miért nem vesz részt a csoportban, illetve tervezi-e a csatlakozást, de eddig nem kaptunk választ.

A magyar magatartás azért figyelemre méltó, mert Orbán Viktor itthon ugyan igyekszik lavírozni a konfliktusban, de az Európai Unió múlt heti csúcstalálkozóján például jóváhagyta az állásfoglalást, amely felszólítja Oroszországot, hogy azonnal vessen véget a háborús bűncselekményeknek. „A felelősöket és azok bűntársait a nemzetközi joggal összhangban felelősségre fogják vonni” - olvasható a huszonhét vezető egyhangú egyetértésével elfogadott zárónyilatkozatban, amely azt is leszögezi, hogy az Ukrajna elleni orosz agresszió súlyosan sérti a nemzetközi jogot.

Az „elszámoltathatóság barátainak csoportját” Albánia, Dánia, Hollandia, Kolumbia, a Marshall-szigetek és Ukrajna közösen hozta létre. Az Egyesült Államok ENSZ nagykövete, Linda Thomas-Greenfield a megalakulás után mondott beszédében hangsúlyozta: – Elkötelezettek vagyunk amellett, hogy minden eszközt bevessünk, beleértve a büntetőjogi eszközöket, hogy az orosz erőket felelősségre vonjuk.

A csoport szeretné megkönnyíteni a bűncselekmények dokumentálását és az információcserét az országok és az érintett nemzetközi szervezetek, az intézmények és a civil társadalom között, és biztosítani az elszámoltathatóság érdekében tett lépések széleskörű nemzetközi támogatását.

Az elmúlt időszakban több nemzetközi kezdeményezés született a bűnösök felelősségre vonására. A hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) főügyésze bejelentette, hogy vizsgálatot indít az Ukrajnában elkövetett esetleges háborús és emberiesség elleni bűncselekmények ügyében. Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa vizsgálóbizottságot állít fel, és hasonló előterjesztés fekszik az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet asztalán. Joe Biden amerikai elnök többször nyilvánosan háborús bűnösnek és mészárosnak nevezte Vlagyimir Putyin orosz elnököt, Antony Blinken amerikai külügyminiszter pedig azt mondta, a jelenleg rendelkezésre álló információk alapján az amerikai kormány úgy értékeli, hogy az orosz erők tagjai háborús bűnöket követtek el.