Városmajori Szabadtéri színpad;Fürjes Balázs;Gy. Németh Erzsébet;budapesti fejlesztések;Hajnal Miklós;

2022-03-30 08:00:00

Százéves színházat akarnak megszüntetni a Városmajorban, a fideszes Fürjes Balázs meg sem kérdezte a budapesti vezetést

Egy százéves múltra visszatekintő teátrumot számolna fel a Városmajor zöldítésére hivatkozva a Budapesti Fejlesztési Központ. A teátrum tulajdonos-fenntartóját, a Fővárosi Önkormányzatot meg se keresték. A teniszpálya maradhat.

Tarlós István főpolgármestersége idején, még 2010-ben – a XII. kerületi önkormányzat és vezetője, Pokorni Zoltán javaslatára – körbekerítették volna a Városmajort, ám ezt a tervet lakossági és szakmai tiltakozás hatására elvetették. A Fidesz beruházási gyakorlata és a zöld értékek közötti ellentét ismeretében meglepőnek tűnhetett, hogy 2022 januárjában Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára, Fürjes Balázs a Budapesti Fejlesztési Központtal (BFK) közösen nyílt tájépítészeti tervpályázatot írt ki a Városmajor zöldítő fejlesztésére.

A Momentum elnökségi tagja, Hajnal Miklós hétfői sajtótájékoztatóján derült ki: a tervpályázat alapvetése volt, hogy a Főváros fenntartásában lévő Városmajori Színház nem maradhat a helyén. Mint elmondta: Budai kérdések című – saját magát népszerűsítő – honlapján Fürjes ugyan megkérdezte az embereket, mint szólnának ahhoz, ha a színházat innen elvinnék, de a tisztességes közösségi tervezés gyakorlatával és a saját ígéretével is szembemenve az államtitkár nem tette nyilvánossá az eredményeket, csak kimazsolázott néhány választ. – Így nem tudjuk valójában, mit gondolnak az emberek erről a kérdésről. A Városmajor további zöldítése jó cél, ebben szakmai konszenzus van. De annál kevés cinikusabb van, mint ideküldeni az állami beruházások nagymesterét, a Fidesz betonemberét, aki az elmúlt években több százmilliárdnyi stadionépítéshez asszisztált, hogy aztán a választás előtti utolsó héten lerántsa a leplet egy parkfelújítás terveiről, azonban hallgasson arról, hogy mi lesz az ittlévő kulturális intézmény sorsa – mondta Hajnal, aki emlékeztetett arra:

Kedden a BFK bemutatta a tervpályázat eredményét, ahol az első meglepetést Pokorni Zoltán okozta. A XII. kerület polgármestere fenntarthatatlan, balkáni állapotokat bemutató ponyvavárosként jellemezte a Városmajori Színházat, amit szerinte nem megszüntetni akar a tervpályázat – Budapesten bárhova költözhetne Buda egyetlen szabadtéri színháza. Pokorni 2018-ban még nem akarta elköltöztetni innen a színházat: akkor a XII. kerületi önkormányzat és a Szabad Tér Színház Nonprofit Kft. a Városmajori Szabadtéri Színpad teljes felújítására pályázatot írt ki. Bár 2019 tavaszán nem hirdették győztest a pályázaton, több tervet díjaztak, megvásároltak. (A díjazott tervek többsége nem változtatott volna a szabadtéri színpad helyszínén.) A XII. kerület polgármestere most a színházról mint egykori szabadtéri moziról beszélt, pedig százéves története alatt csak 34 évig volt nyári mozi. Az elképzelhető, hogy Pokorni nem emlékszik arra, 1968-ban Gábor Miklós is fellépett itt, de hogy az utóbbi évek Városmajori Színházi Szemléi sem ugrottak be neki, különös volt.

A BFK az OpenSpace Kft. tájépítész iroda és a Deichler Jakab Stúdió csapatának tervét valósítaná meg – derült ki kedden. A terv 15 ezer négyzetméter zöldfelülettel növelné a Városmajort, és amennyiben megegyezés születik a szabadtéri színpad elköltöztetéséről, a színház helyén egy mesterséges tavacskát létesítenének – mondta el Fürjes. A Deichler Jakab Stúdió egyébként 2018-ban a Színház a Majorban pályázaton is díjazott pályaművel vett részt.

– mondta el a Népszavának a humán területekért felelős főpolgármester-helyettes, Gy. Németh Erzsébet.

– A főváros álláspontja pedig az, hogy a Városmajorban kell, hogy legyen szabadtéri színpad, ilyen típusú nyári szabadtéri kulturális létesítmény nincs még egy Budán. A főváros főépítészét, Erő Zoltánt és főtájépítészét, Bardóczi Sándort is arra kértük, ezt az álláspontot képviseljék, mert arról volt tudomásunk, hogy felkérték őket, vegyenek részt a pályázatok elbírálásában. A Városmajori Színház több mint százéves, évente 60-80 ezer látogatója van, tavaly nyáron, a Covid-járvány idején is több mit 50 ezer nézője volt. Nagyon színvonalasak a programjai, ráadásul az elmúlt két évben megújult a színház nézőtere, és nagyon sok fejlesztést hajtott végre a színház, illetve a főváros. Egy városi parkban tökéletesen elfér a kultúra, nemcsak a padon lehet üldögélni, hanem kellemes esti programokon is részt tudnak venni az emberek. Azok a kifogások, amiket a kerület polgármestere, vagy a most igencsak aktív fideszes jelölt, Fürjes Balázs megfogalmazott, nem igazak. (Fürjes a XII. kerületet magába foglaló 3-as számú országgyűlési egyéni választókerületben a Fidesz képviselőjelöltje, Hajnal Miklós pedig az Egységben Magyarországért színeiben indul ugyanitt – a szerk.)

Ugyanis tudomásunk van arról, hogy a NER-hez köthető egyik üzletasszony érdekeltségében lévő teniszpályát továbbra is kívánatosnak és ott lévőnek tartja a pályázat. Azok a lakossági panaszok, amik megjelennek a parkolási gondokkal kapcsolatban, nem vonatkozhatnak a színházra. A színház ugyanis egy évben három hónapot üzemel, míg a teniszpálya egész évben: az oda dzsipekkel érkezők okozzák a problémát.