Fidesz;plakátok;propaganda;választás 2022;

2022-03-30 15:37:00

Nyolcszor annyi Fidesz-plakát van kint, mint ellenzéki, Orbán Viktor pártja már törvényt is sértett, hogy nyerjen

A Fidesz a megengedett 1,177 milliárd forintos plafont jelentősen túllépve 1,427 milliárd forintot költött erre.

Márciusban hárommilliárd forintos összköltséggel 12 171 darab plakáttal tarolta le a kormányoldal a közterületi plakáthelyeket, míg az egységes ellenzéki tömb 1 564 darabos plakátkampánya 390 milliós összegbe került.

Listaáron számolva az ellenzékhez képest nyolcszoros túlerővel zajlik a Fidesz plakátkampánya, amelyre ráadásul háromszor annyit költöttek, mint amekkora összeget a törvény megenged . Ebben a Fidesz segítségére volt a Civil Összefogás Fórum (CÖF) és a kormányzati propaganda is. A Fidesz kampányában a CÖF és a kormánypropaganda közreműködése „csak” tisztességtelennek tekinthető, ellenben a kormánypárt költekezése törvényileg védhetetlen - derül ki a K-Monitor, a Political Capital és a Transparency International Magyarország közös gyorselemzéséből.

A szervezetek számításai szerint a Fidesz a megengedett 1,177 milliárd forintos plafont jelentősen túllépve 1,427 milliárd forintot költött csak a közterületen elhelyezett transzparensekre. Ha ehhez hozzávesszük a magyar kormány által kihelyezett és „lakossági tájékoztatásnak” álcázott, valamint a közpénzekkel bő egy évtizede hizlalt Civil Összefogás Fórum (CÖF) hirdetéseit, a kormánypárti üzeneteket terjesztő plakátok márciusi összköltsége túllépi a hárommilliárd forintot.

A kormányzati propaganda túlsúlyával szemben az ellenzéki tömb 2022. márciusi plakátkampányának az összértéke, listaáron számítva, 390 millió 330 ezer forintot tett ki. Ez a Fidesz érdekében álló hasonló kampány értékének kereken az egynyolcadát érte el. Darabszámra is hasonlóan kiáltó az egyensúlytalanság: a Fidesz érdekében álló 12.171 plakáttal szemben az ellenzéki összefogás mindössze 1.564 plakátot helyezett ki márciusban.

A gyorsjelentés két korrupciós kockázatot is igazolt. Egyrészt azt, hogy az álcivil CÖF-féle kampány-munkamegosztás és a Fidesz üzeneteit népszerűsítő kormánypropaganda formájában a vonatkozó törvények rendelkezéseinek a megtartása mellett is következmények nélkül lehet tisztességtelen választási kampányt folytatni. Másrészt azt, hogy 

Ha Magyarország olyan működőképes jogállam lenne, ahol a politika finanszírozása és a kampányköltések ellenőrzésére rendelt államhatalmi szervezetek ellátnák feladataikat, akkor erre a jelentésre semmi szükség nem lenne. Optimális körülmények között az Állami Számvevőszék kérlelhetetlen szigorral vizsgálná az összes párt kampánykiadásait, és kemény szankciókkal sújtaná a szabálytalankodókat, ezen kívül nyilvánosak lennének a pártok bevételei és kiadásai is – értékelték a szervezetek.