Oroszország;Ukrajna;háború;Orbán Viktor;tömegmészárlás;

Ukrajna szerint Orbán Viktor cinikus, ha segíteni akar, inkább az EU egységének a megtörésével kellene leállnia

Cinikus dolognak tartják, hogy a magyar miniszterelnök Budapesten akar béketárgyalásokat rendezni.

Új epizódjához érkezett az Orbán-kormány és a kijevi vezetés közötti diplomáciai pengeválltás csütörtökön, ukrán részről Oleg Nyikolenko külügyi szóvivő tweetben ítélte el, hogy Magyarország nem ismeri el Oroszország felelősségét a Bucsában végrehajtott tömegmészárlásért, ennek fényében pedig Ukrajna cinikusnak tartja, hogy Orbán Viktor Budapesten akar béketárgyalásokat rendezni.

A magyar miniszterelnök szerdán a nemzetközi sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy „független vizsgálatra” van szükség Bucsa ügyében, és arra hívta fel a figyelmet, hogy a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság fennhatóságát sem Oroszország, sem az Egyesült Államok nem ismeri el. Oleg Nyikolenko a tweetjében azt írta, mindez csak a büntetlenség érzetét kelti az Oroszországban, aztm, hogy újabb háborús bűncselekményeket követhet el. 

„Ha Magyarország segíteni akar, le kell állnia az Európai Unió egységének a megtörésével” – írta a külügyi szóvivő.

Ami a segítséget illeti, Orbán Viktor éppen a Népszava kérdésére azt vágta Volodimir Zelenszkij fejéhez, hogy „meg akarja mondani mindenkinek, hogy mit csináljon”, és szerinte jobb, ha leszokik erről az ember, ha segítséget kér. Nemzetközi sajtótájékoztatóján  a magyar miniszterelnök elárulta azt is, hogy beszélt Vlagyimir Putyinnal, mégpedig saját bevallása szerint elég hosszan, azt elfelejtette megemlíteni, hogy Bucsáról is volt szó köztük, az orosz elnök pedig jelezte, ukrán provokációnak tartja az egészet.

Fénykép és videófelvételek tanúsága szerint a kivonuló orosz katonai egységek több száz polgári személyt végeztek ki azelőtt, hogy az ukránok érkezése miatt március 30-án elkezdtek volna kivonulni a Kijevtől 35 kilométerre északnyugatra fekvő városból.