Magyarország;együttműködés;Fehéroroszország;

2022-04-07 13:59:00

Az Orbán-kormány már a belarusz diktátor rezsimjével tárgyal biztonsági kérdésekről

Nem csak ez az egy téma volt terítéken. 

A gazdasági együttműködésről és a biztonság kiépítésének lehetőségeiről tárgyalt Vlagyimir Uljahovics rendkívüli meghatalmazott magyarországi belarusz nagykövet és Baranyi András, Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériumának helyettes államtitkára - közölte csütörtökön a belorusz állami hírügynökség a minszki külügyminisztérium közleményére hivatkozva.

- fogalmaznak a tájékoztatásban. Emellett eszmét cseréltek az európai térség biztonságának és stabilitásának megerősítésére irányuló erőfeszítésekről is.

Egyébként a belarusz diktátor, Aljakszandr Lukasenka szinte az elsők közt volt, aki Vlagyimir Putyin után gratulált  megválasztása után Orvbán Viktornak. Mint lapunk beszámolt róla, ő úgy kommentálta a Fidesz győzelmét, hogy az újraválasztás fontos jele az emberek támogatásának és bizalmának a nemzeti érdekek védelme iránti elkötelezettségében, függetlenül attól, hogy milyen erős külső nyomás nehezedik országára. 

A tárgyalás ténye azért igencsak figyelemre méltó, mert Belarusz több mint csendestársként vesz részt Oroszország oldalán a megtámadott Ukrajna elleni háborúban. Orbán Viktor szerdán Vlagyimir Putyin orosz elnökkel tárgyalt, csak azt felejtette el megemlíteni, hogy szó esett köztük a Bucsában végrehajtott tömegmészárlásról is.