Angyalföld;milliárdos;kiemelt beruházás;építési engedélyezés;Ruszlan Rahimkulov;

Nincs már akadály, hatósági döntéssel nyílt meg az út Rahimkulov Ruszlán orosz milliárdos cégének angyalföldi projektje előtt

A Pest megyei kormányhivatal szerint a 332 lakásos társasház létesítésének nincs jelentős környezeti hatása, ezért felmentést adott a környezeti hatásvizsgálat elkészítése alól.

Megnyílt az út Rahimkulov Ruszlán, Magyarországon élő orosz milliárdos cége, az Idom Házépítő Kft. által indított angyalföldi projekt előtt. A Pest megyei kormányhivatal kedden közzétett – március 31-én hozott – döntése szerint a Bodor-Népfürdő utca sarkára tervezett 332 lakásos társasház létesítésének nincs jelentős környezeti hatása, ezért felmentést adott a környezeti hatásvizsgálat elkészítése alól. Ezzel megnyílt az út az építési engedély kiadása előtt. Az erre vonatkozó kérelem kiemelt beruházásként bizonyosan Kosztyu Anikó, a fővárosi kormányhivatal kiemelt építési ügyekkel foglalkozó osztályának vezetője asztalán köt ki. Az épület összterülete meghaladja a 10 ezer négyzetmétert, amelynek cirka fele a föld alatt lesz. (A terület keleti részén egy másik beruházó épít sportcsarnokot, annak már megvan az építési engedélye.)

A bemutatott koncepciótervet a kerületi tervtanács túl nagynak, környezetéhez nem illeszkedőnek találta és nem támogatta. A hatályos jogszabályok szerint így a terv nem valósulhatott volna meg, Csakhogy a kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházássá minősítette a projektet, így a kerület elutasítása már nem akadály. A rendelet indoklása szerint „a több mint 90 millió forint értékű projekt több mint 800 új munkahelyet teremt, de hatásában több mint ezer munkahely létrejöttét támogatja Pest megyében”. A kormányzati beavatkozás korántsem meglepő, hiszen a beruházó cég egyik tulajdonosa a Vlagyimir Putyin elnökhöz közel álló orosz üzletember, Megdet Rahimkulov fia. A Rahmikulov család cégcsoportja az OTP Bank és a MOL legnagyobb külföldi részvényese. Angyalföld önkormányzata tavaly novemberben Alkotmánybírósághoz fordult, amely azóta se tárgyalta az ügyet.