Gyurcsány Ferenc;kétharmad;Demokratikus Koalíció;Márki-Zay Péter;választás 2022;

Egy az egyben Márki-Zay Péter nyakába varrta a felelősséget a Fidesz kétharmadáért a Demokratikus Koalíció

Intenzív oda-vissza mutogatás vette kezdetét az ellenzéki térfélen.

Előállt elméletével a DK-s Barkóczi Balázs a Facebookon, mely szerint a Fidesz immár zsinórban negyedik kétharmadáért Márki-Zay Péter közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt a felelős. Ennek kifejtését azért érezte szükségesnek, mert mint írta, látta, hogy „néhány ellenzéki” is Gyurcsány Ferencet emlegette a vereséggel összefüggésben, mert ez a tudat szerinte könnyebb és megnyugtatóbb.

A Demokratikus Koalíció szóvivője szerint valóban van Gyurcsány-szál a háttérben, de nem úgy, ahogy elsőre gondolják és nem is annyira a háttérben. A politikus okfejtése a következő: 

„2019. önkormányzati választás - Nincs Márki-Zay Péter, Gyurcsány Ferenc pedig felszántja az országot az egész kampányban. Eredmény: masszív ellenzéki győzelem, nyertünk Budapesten, Miskolcon, Pécsen, Tatabányán, Salgótarjánban, Egerben és Szombathelyen.

2022. országgyűlési választás - Gyurcsány Ferenc nem folytathat országos kampányt, mert erre kéri Márki-Zay Péter, aki végigkampányolja az országot. Eredmény: kétharmados Fidesz-győzelem, a 2019-ben megnyert városok jelentős többségében veszített az ellenzék.”

Két dolgot azért érdemes itt megjegyezni. Egyrészt Barkóczi Balázs azt elfelejtette megemlíteni posztjában, hogy Márki-Zay Pétert 2019-ben magabiztosan, 57,3 százalékkal újraválasztották Hódmezővásárhely polgármesterének a független, de a Fidesz-KDNP által támogatott Grezsa István ellenében. Másrészt az idei országgyűlési választás előtt a Fidesz az egész országban azzal kampányolt, hogy Márki-Zay Péter „100 százalékban” Gyurcsány Ferenc embere, annak ellenére, hogy valóban arra kérte a DK elnökét, hogy ne kampányoljon.

Barkóczi Balázs ennek ellenére mindenesetre arra a következtetésre jutott, hogy egy személyben Márki-Zay Péter a felelős a Fidesz kétharmadáért.

Gyurcsány Ferenc egyébként már a választás estéjén is a közös miniszterelnök-jelöltet hibáztatta, hasonlóképp Jakab Péterhez, a Jobbik elnökéhez - még az eredményvárón sem álltak ki vele a színpadra, ezt az ellenzéki pártvezetők közül csak Karácsony Gergely főpolgármester és Donáth Anna Momentum-elnök tette meg. Márki-Zay a Partizánnak adott interjújában visszadobta a labdát és a háború mellett Gyurcsány Ferencet jelölte meg a vereség okaként, valamint a tényt, hogy a Jobbik korábbi szavazóbázisa látványosan erodálódott. Jakab Pétert ugyanakkor volt és jelenlegi párttársai közül is többen felelősségre vonták a kudarcért.