Pegasus;Didier Reynders;Európai Bizottság;megfigyelés;

2022-04-11 14:51:00

Pegasus-ügy: az Európai Bizottság igazságügyi biztosát is megfigyelték

Csaknem egy héttel az európai parlamenti vizsgálóbizottság megalakulása előtt derült ki az izraeli kémszoftver brüsszeli alkalmazása.

Két uniós tisztviselőt, közülük Didier Reynderst, az Európai Bizottság (EB) igazságügyi biztosát is megfigyelték a Pegasus izraeli kémszoftverrel – írja a Reuters.

A londoni székhelyű hírügynökség szerint a megfigyelések tavaly, 2021-ben történtek, s dokumentumokra hivatkozva azt is írták, hogy az igazságügyi biztoson kívül legalább négy másik bizottsági alkalmazott és egy „ügyben jártas személy” is célponttá vált.

A Reuters szerint a két uniós tisztviselő ugyan megerősítette, hogy a bizottság munkatársait célba vették, de részleteket nem közöltek, s kérdésekre sem válaszoltak. Az EB azután szerzett tudomást a célzásról, hogy az Apple több ezer iPhone-tulajdonosnak küldött novemberben üzeneteket, amelyekben közölték velük, hogy „államilag támogatott támadók vették célba őket”, vagyis kormányzati hackerek célkeresztjébe kerültek.

A Reuters által áttekintett november 26-i e-mailben egy vezető műszaki munkatárs üzenetet küldött kollégáinak az izraeli hackereszközökkel kapcsolatos háttérrel, és arra kérte, hogy figyeljék az Apple további figyelmeztetéseit. Azt nem tudták megállapítani, hogy ki használta az izraeli kémprogramot Reynders és munkatársainak megfigyelésére, és azt sem, sikeres volt-e a megfigyelés, és milyen adatokat szerezhettek meg.

Amint azt a Népszava is megírta, az Európai Parlamentben húsvét után, április 19-én alakul meg a Pegasus-bizottság, amelynek tevékenységéről szóló jelentést a holland liberális Sophie in’t Veld fogja elkészíteni. Korábban arról is beszámoltunk, a vizsgálóbizottságnak három magyar tagja lesz: a DK-s Rónai Sándor, a momentumos Donáth Anna és a fideszes Hidvéghi Balázs.

A testület képviselői szeretnének a botrány mélyére ásni és feltárni a törvénytelen lehallgatások minden részletét. Egyelőre az EU két tagállamáról – Magyarországról és Lengyelországról – derült ki, hogy a hatóságaik bevetették az izraeli gyártmányú kíberfegyvert a kormány politikai ellenfelei és független újságírók, ügyvédek, üzletemberek ellen.

Emlékzetes, hazánkban 2021 júliusában egy nemzetközi együttműködés eredményeként a Direkt36 leleplező cikkéből derült ki, hogy az Orbán-kormány megvásárolta a Pegasust, amellyel mintegy 300 közéleti személyiség telefonját hallgatták le. Az ügyben a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) indított egy vizsgálatot, de ez végül arra jutott, hogy a kémszoftvert a mintegy száz vizsgált eset mindegyikében jogszerűen használták fel. És ha ez nem lenne elég, a jelentés érdemi részét 2050. december 31-ig titkosították.

A Reuters végül megemlíti, hogy lengyel tisztviselők és egy magyar kormánypárti törvényhozó is elismerte, hogy kormányaik NSO-szoftvert vásároltak. Itt vélhetően Kósa Lajosra, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága elnökének tavaly novemberi tájékoztatására gondolhattak. A fideszes politikus ugyanis arról beszélt, hogy „a Belügyminisztérium a szoftver beszerzésekor vállalta, hogy annak használatakor senkinek nem sérti az emberi jogait”.