vizsgálóbizottság;lehallgatási botrány;kémszoftver;Pegasus;

2022-03-24 06:15:00

Pegasus-botrány: Néppárti politikus vezetheti a vizsgálóbizottságot

A szaktestület összetételéről csütörtökön szavaz az uniós törvényhozó testület plenáris ülése.

Rónai Sándor, a Demokratikus Koalíció és Donáth Anna, a Momentum európai parlamenti képviselője is tagja lesz a Pegasus kémszoftverrel elkövetett illegális megfigyeléseket vizsgáló különbizottságnak. Információink szerint a függetlenek soraiból a fideszes Hidvéghi Balázs is pályázik a tagságra.

A szaktestület összetételéről csütörtökön szavaz az uniós törvényhozó testület plenáris ülése. A vizsgálóbizottság várhatóan a jövő héten alakul meg, ekkor választják meg a vezető tisztségviselőit is.

Lapunk parlamenti forrásoktól úgy értesült, hogy Jeroen Lenaerts holland néppárti EP-képviselőnek van a legnagyobb esélye rá, hogy a grémium elnökévé válasszák. Szinte biztos, hogy a vizsgálóbizottság munkáját összefoglaló jelentést egy liberális politikus fogja írni, a legtöbben a szintén holland Sophie in’t Veldre tippelnek.

A Pegasus bizottság létrehozását az Európai Parlament liberális Újítsuk meg Európát nevű frakciója kezdeményezte, miután kiderült, hogy Magyarország mellett egy másik EU-tagállam, Lengyelország kormánya is bevethette a kiberfegyvert a hatalommal szembenálló közéleti személyiségek ellen.

Saskia Bricmont belga zöldpárti EP-képviselő, aki szintén tagja lesz a szaktestületnek, egy szerdai sajtóbeszélgetésen a Népszava kérdésére azt mondta: tisztában van a magyar adatvédelmi hatóság vizsgálatának az eredményével (amely nem talált bizonyítékot törvénytelenségre – a szerk.), és arra számít, hogy a Pegasus vizsgálóbizottságnak a botrány több magyarországi szereplőjével is dolga lesz egy évesre tervezett tevékenysége során.