Orbán-kormány;Magyarország;média;sajtószabadság;

2022-04-16 06:15:00

IPI: Az Európai Unió kudarcot vallott, az orbáni propaganda elvágta a magyarokat a valódi demokráciától

Nyilatkozatban támogatja a független magyarországi médiát a Nemzetközi Sajtóintézet (IPI), hangsúlyozva, hogy Orbán Viktor újabb győzelme után minden eddiginél nagyobb szükség van rá. Az IPI emellett ajánlásokat fogalmazott meg az Orbán-kormány és az EU számára, hogy segítsen megállítani a médiapluralizmus erózióját.

Kezdeményezésüket lényegében egy időben tették közzé az amerikai kormány 2021-es emberi jogi jelentésével, amelynek Magyarországra vonatkozó része szintén rámutatott a sajtószabadság leépítésére.

A Fidesz számára negyedik egymást követő kormányzati mandátumot biztosító április 3-i választások óta az IPI ismét kapcsolatba lépett az országban élő vezető szerkesztőkkel, akik – a nyilatkozat szerint - aggodalmuknak adtak hangot a független és közérdekű újságírás magyarországi jövőjével kapcsolatban.

A bécsi központú IPI vezető újságírókból, szerkesztőkből és médiavezetőkből álló globális hálózata emlékeztet rá, hogy az elmúlt 12 évben „a Fidesz-rezsim tégláról téglára számolta fel a médiaszabadságot”, állami forrásokat mozgósítva a hatalmat ellenőrző újságírás kiszorítására és egy óriási kormánypárti propagandagépezet kiépítésére. Gyakorlatilag elszigetelte a nyilvánosság nagy részét a független hírektől és információktól, amelyek nélkül nincs valódi demokrácia. A média foglyul ejtésének és ellenőrzésének ezt a rendszerét nyíltan az Európai Unió szeme láttára építették ki, az Európai Unió fellépésének hiánya, a kudarc lehetővé tette, hogy a Fidesz önkényuralmának modern változata virágozzon és inspirálja a leendő autokratákat az egész régióban – mondta Scott Griffen, az IPI igazgatóhelyettese.

„Minthogy az alapvető értékek széleskörű eróziója fenyeget az egész kontinensen, az EU-nak minden rendelkezésére álló eszközt be kell vetnie a magyarországi médiaszabadság és pluralizmus helyreállítására” – hangsúlyozza a héten közzétett nyilatkozat, amelyhez fűzve a szervezet 15 ajánlást fogalmazott meg a kormány és hetet az Európai Unió számára.

Az Orbán-kormányhoz fordulva egyebek közt szorgalmazzák:

Az EU-hoz intézett ajánlásaikban sürgetik, hogy az 27 tagországból álló szervezet

Az IPI mindemellett közölte: azt tervezi, hogy küldöttsége a közeli hetekben ismét Budapestre látogat, hogy független újságírókkal és szerkesztőkkel megvitassa a független médiumok közötti hálózatok megerősítésére irányuló erőfeszítéseket.