Kúria;felülvizsgálat;NVB;Mi Hazánk Mozgalom;választás 2022;

2022-04-16 10:01:00

Megtámadta a Mi Hazánk a választás végeredményét

A levélszavazatok újraszámolását kérik, a szélsőjobboldali párttól „elvett” egy mandátumot is visszaszereznék.

Bírósági felülvizsgálatra szóló kérelmet nyújtott be a Mi Hazánk Mozgalom a Nemzeti Választási Bizottsághoz (NVB) a választás országos listás eredményét megállapító határozat ellen – közölte a Népszavával Szabadi István pártigazgató.

Az NVB  határozat megtámadásáról szóló kérelemről a Kúria fog dönteni. A beadványban többek közt a levélszavazatok újraszámolását kérik, arra hivatkozva, hogy az így érkező szavaztok egy része sérült volt, amit a posta ellenőrizetlen körülmények közt csomagolt át.

Azt is kifogásolják, hogy az utolsó pillanatban „vettek el” egy mandátumot a Mi Hazánk képviselőcsoportjától. mert – mint írják – a szavazatok 99 százalékának megszámlálásakor még 7 parlamenti mandátummal rendelkeztek. Végül azonban csak hat képviselői hely jutott nekik.

Amint arról lapunk is beszámolt, a Kúria a múlt héten helybenhagyta az NVB határozatát, amely elutasította, hogy érdemben kivizsgálják a Romániában részben elégetett, kidobott szavazólapok ügyét. Emiatt  Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő fordult legfelsőbb bírói fórumhoz.