Nagy-Britannia;megfigyelés;Boris Johnson;kémprogram;Pegasus;

2022-04-18 17:36:00

Boris Johnsont is megcélozták a Pegasussal?

A szálak az Egyesült Arab Emírségbe vezetnek. A hírhedt izraeli cég mindent tagad. 

A brit kormányfő Downing Street-en található irodájában is felbukkanhatott a Pegasus nevű kémszoftver - írja a Guardian. 

Az izraeli NSO által készített kiberfegyver képes egy távoli lehallgató eszközzé változtatni a telefont, aktiválva annak mikrofonját és kameráját. Így akkor is rögzíthetik a készülék környezetében zajló beszélgetéseket, ha éppen nincs is vonalban annak tulajdonosa. A Torontói Egyetemen működő Citizen Lab hétfőn közzétett jelentése szerint a Downing Street 2020-ban vagy 2021-ben lehetett a kémprogram-támadás áldozata. Feltételezett megrendelőként az Egyesült Arab Emírségeket azonosították. 

Az NSO cég szóvivője azt mondta, cégük „számos politikai indíttatású érdekvédelmi szervezet - például a Citizen Lab és az Amnesty International - célkeresztjében van, hogy ezáltal hiányos információkon alapuló pontatlan, megalapozatlan jelentéseket tegyen közzé”.

Mint írja, „többször is együttműködtünk a kormányokkal, amennyiben hiteles információk erre okot adtak. Ebben az esetben azonban ismét csak hamis állítások fogalmazódtak meg, melyek technológiai és szerződéses okokból nem kapcsolódnak az NSO termékeihez”.