Gyurcsány Ferenc;választás 2022;

2022-04-20 11:10:00

A DK szavazóinak csaknem fele úgy látja, nagyobb esély lenne a kormányváltásra, ha Gyurcsány Ferenc visszavonulna

Az ellenzéki választók háromnegyede szerint javítana a helyzeten, ha visszavonulna a korábbi miniszterelnök. 

A 21 Kutatóközpont megbízásából az Iránytű Intézet végzett kutatást azzal kapcsolatban, hogy szerintük milyen okai vannak az újabb kétharmados Fidesz-győzelemnek. A megállapítások közt néhol meglepő eredmények születtek.

Az eredményeket a 24.hu tette közzé. A relatív többség a Fidesz anyagi- és médiafölényét okolta (47 százalék), de minden második válaszadó legalább részben az ellenzéket is felelőssé teszi, különösképpen az összefogáson kívül induló Mi Hazánk szimpatizánsai, illetőleg az MSZP-Párbeszéd szavazói és a bizonytalanok.

A legnagyobb ellenzéki frakcióval rendelkező DK közönsége volt a legkevésbé kritikus az ellenzékkel, ők túlnyomórészt a Fidesz túlhatalmát érzik döntőnek.

A felmérésben rákérdeztek arra is, hogy Gyurcsány Ferenc esetleges visszavonulása javítaná-e az ellenzék esélyeit. Itt az derült ki, hogy a nem kormánypárti szavazók háromnegyede úgy látja, hogy több esély lenne a kormányváltásra, ha a pártelnök visszavonulna, azaz ők egyelőre nem követnék az úton. 

Az elemzés ezt azzal magyarázza, hogy a DK-s válaszadók kedvelik ugyan a volt miniszterelnököt, de tudatában vannak annak, hogy jelenléte sok választót taszít, továbbá az sem zárható ki, hogy a legnagyobb ellenzéki párt már sok Gyurcsány Ferencet nem kedvelő embert tud megszólítani.

Feltették ugyanezt a kérdést Márki-Zay Péterrel kapcsolatban is, ám itt nagyobb megosztottság mutatkozott. A hódmezővásárhelyi polgármester esetleges visszavonulása 49 százalék szerint javítaná az ellenzék esélyeit, 46 százalék szerint azonban nem.

Az átlagnál nagyobb arányban értettek egyet az állítással a Mi Hazánk, az MSZP-Párbeszéd és a DK szavazói, a legkevésbé pedig a Momentum, a Kétfarkú Kutya Párt és a Jobbik hívei gondolják úgy, hogy Márki-Zay távozása elősegítené a kormányváltást.