Európai Bizottság;Brüsszel;jogállamiság;Ursula von der Leyen;

2022-04-26 06:00:00

Szerdán elindul a jogállamisági eljárás

Véglegesíthetik azt levelet, amely a hivatalos kezdete az akár pénzmegvonással is fenyegető procedúrának.

Ha minden a tervek szerint halad, az Európai Bizottság (EB) szerdán fogja jóváhagyni a jogállamisági eljárás elindítását Magyarországgal szemben, és Johannes Hahn költségvetési biztos még aznap el fogja küldeni a brüsszeli testület hivatalos írásbeli értesítését a magyar kormány illetékeseinek. Ezzel egy hat-kilenc hónapig tartó folyamat veszi kezdetét, amelynek a végén a tagállami kormányok képviselőiből álló tanács az uniós támogatások egy részének felfüggesztésével vagy zárolásával büntetheti hazánkat, ha egyértelmű bizonyosságot nyer, hogy egyes jogállami normák megsértése miatt közvetlenül sérülnek az EU pénzügyi érdekei.

A jogállamisági mechanizmus aktiválását Ursula von der Leyen bizottsági elnök jelentette be április elején az Európai Parlamentben. A folyamatba egyelőre csak Magyarországot vonják be.

Brüsszeli döntéshozók régóta hangoztatják, hogy az eljárás célja nem a szankcionálás, hanem a megelőzés, a felmerült problémák tárgyalások útján történő rendezése.

A levél elküldése nem azt jelzi, hogy az EB már eldöntötte, feltétlenül pénzbüntetést fog kiszabni Magyarországra. Az első hivatalos kapcsolatfelvétellel nyomást szeretne gyakorolni az Orbán kormányra, hogy tartsa tiszteletben a közösségi értékeket és szabályokat, és ennek megfelelően módosítsa a törvényeket. Johannes Hahn egy pár hete tartott sajtóbeszélgetésen megerősítette, hogy nem terveznek pénzügyi lépéseket, korai összegekről spekulálni, Brüsszel első körben a nemzeti szabályozás EU konform megváltoztatását várja el.

Információink szerint a Budapestnek címzett szerdai levélben az EB kevesebb aggályt fog felsorolni, mint a tavaly novemberben elküldött, kérdéseket is tartalmazó adminisztratív levélben, amelyben számos ügyről érdeklődött a Budapest Airport Zrt. tervezett eladásától kezdve az egyetemek alapítványokba történő kiszervezésén át az összeférhetetlenség kockázatáig. A mostani írásbeli értesítésben az Európai Bizottság várhatóan fel fogja vetni a közbeszerzések anomáliáit, a mezőgazdasági földeladások visszásságait és az EU Csalás Elleni Hivatalával (OLAF) folytatott együttműködés hiányosságait. A magyar kormánynak legföljebb három hónapja lesz a válaszadásra.

Az eljárást tartalmazó rendelet szerint a pénzmegvonás lehetősége a 2021. január elseje után tett pénzügyi kötelezettségvállalásokra és kifizetésekre vonatkozik, vagyis minden uniós támogatásra, amely a megadott időpont után érkezett Magyarországra.