Orbán-kormány;Európai Bizottság;Brüsszel;jogállamiság;hetes cikkely;

2022-05-03 16:09:00

Jogállamiság: Az EP nagyon szeretné, ha a tagállamok végre a vitákon túllépve határidőhöz kötött ajánlásokat tennének az Orbán-kormánynak

A keddi plenáris vitában sürgették a tárcavezetőkből álló grémiumot, hogy lépjen a gázra, mert Magyarországon továbbra is súlyos támadások érik a jogállamisági és demokratikus értékeket.

A tagállamok Európa-ügyi miniszterei május 23-án hallgatják meg az Orbán-kormány illetékes tárcavezetőjét a magyarországi jogállamiság helyzetéről az úgynevezett hetes cikkelyes eljárás keretében.

Ez lesz a negyedik meghallgatás azóta, hogy a Judith Sargentini által összeállított európai parlamenti jelentés elfogadásával 2018. szeptemberében megkezdődött a folyamat, amelynek során bizonyítani kell, hogy az országban súlyos veszélyben vannak az uniós értékek. Az eljárás végződhet a szavazati jog megvonásával, de az EU27-ek még mindig csak a problémák megvitatásánál tartanak.

A keddi plenáris vitában a kereszténydemokrata és balliberális frakciók képviselői sürgették a tárcavezetőkből álló grémiumot, hogy lépjen a gázra, mert szerintük Magyarországon továbbra is súlyos támadások érik a jogállamisági és demokratikus értékeket.

- emlékeztetett a tagállamok passzivitására a holland kereszténydemokrata Jeroen Lenaers. A fideszes Hidvéghi Balázs ezzel szemben “önelégült, posztmodern boszorkányüldözők klubjának” nevezte az uniós törvényhozást. Ha nem is ennyire szemléletesen, de hasonlóan fogalmaztak a képviselőtestület szélsőjobboldali és euroszkeptikus tagjai a vitában.