Vác;Rétvári Bence;alapítvány;épület;

2022-05-07 20:14:00

Egy kormányrendelettel elvették a várostól és a Rétvári Bencéhez közeli alapítványnak adták a patinás váci épületet

„Egy áprilisi kormányrendelet egy zebegényi alapítvány számára ingyenes tulajdonba adja a mögöttem álló, váci, patinás épületegyüttest. A város vezetői, de bizton állíthatom, Vác város polgárai is ezt a döntést megalapozatlannak és elfogadhatatlannak tartják” – mondta Matkovich Ilona, Vác polgármestere csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Két nappal a választás után derült ki, hogy a város egyik ikonikus kiállítótermét, a Káptalan utca 16. szám alatti barokk épületet egy kormányrendelet egy Rétvári Bencéhez közeli alapítványnak, a zebegényi székhelyű Dunakanyari Védegyletnek juttatta. Az alapítvány kurátora Bajor Gergő, aki a település országgyűlési képviselője, Rétvári Bence titkára.

Az épület jelenleg is városi vagyonkezelésben áll. Ezt a helyzetet változtatná meg a közvagyont magánvagyonba, a közcélokat magáncélokra átirányító kormánydöntés – fogalmazott Matkovich Ilona. Az önkormányzat ráadásul már kidolgozta a hasznosításra koncepciót: tervezték, hogy itt állítják ki Hincz Gyula festőművész gyűjteményét, mivel eredetileg erre a célra kapta meg a város a házat az államtól, de csak vagyonkezelésre. „Ilyen a rendszerváltás óta nem fordult elő, hogy egy önkormányzatot mindenféle értesítés nélkül egyszer csak olyan hírrel lepték meg, hogy elvették egy olyan középületét, melyet nagyon sokan használtak” – mondta a polgármester, aki a döntésről a Magyar Közlönyből értesült.

Az épület mintegy másfél száz éves, első tulajdonosa, Reitter István kocsigyárként működtette, majd a második világháború után került állami vagyonba, később városi-járási könyvtárként működött egy része. Amikor Hincz Gyula 1981-ben a városnak ajándékozta alkotásait, a szerződés szerint a városi tanács kötelezettséget vállalt, hogy kiállítja a műveket az épületben. A rendszerváltás után az épület a megyei önkormányzat tulajdonába került, a Hincz-alkotásokat pedig az önkormányzat kapta meg. 2009-ben múzeumi célokra a Váci Értéktár - Közérdekű Muzeális Gyűjtemény kapta meg hasznosításra az épületet. Majd az Értéktár – így a Káptalan u. 16. alatti épület is – az immár városi intézményként működő Tragor Ignác Múzeumhoz került.

Megkerestük a Dunakanyari Védegyletet, hogy lehet-e politikai oka annak, hogy a kiállítóterem az intézményhez jutott, de lapzártánkig nem kaptunk választ.