Alkotmánybíróság;rágalmazás;

2022-05-06 13:42:00

Alkotmánybíróság: szabad csicskának és böszmének nevezni a másikat egy közéleti vitában

„Velem is szórakozik álprofil alól ez a gyáva szocicsicska ezzel a böszme Szabolcs gyerekkel együtt” - ez a mondat négy bírói fórumot is megjárt, mire eldőlt, hogy törvénysértő-e ilyet leírni. 

Némiképp szokatlan kérdésben foglalt állást az Alkotmánybíróság. Mint a hvg.hu írja, két, Sümeg és Tapolca környékén ismert helyi politikus elfajult nyilvános vitája került a testület elé. 

A több bírói fórumot is megjárt ügy úgy kezdődött, hogy a korábban jobbikos, később Fenyvesi Zoltánnak, a tapolcai választókerület eddigi fideszes országgyűlési képviselőjének jobbkezeként emlegetett, politikai ellenfelei által egyébként szintén nem kímélt Szakonyi Balázs a sümegi helyi választás után azt írta a kudarcot vallott Németh Szabolcs szocialista alpolgármester-jelöltről: „jól összehordta a szél az ellenzéki szemetet az önkormányzati választásra. … Szerencsére Sümeg kisöpörte a szemetet.” Ezután Szakonyi a közösségi oldalán megosztotta a Pesti Srácok cikkét, amely egy korábbi büntetése miatt „börtönszocialistának” nevezte Némethet, ő pedig valaki másnak a Facebook-oldalon közzétett bejegyzéshez azt kommentelte, hogy „Velem is szórakozik álprofil alól ez a gyáva szocicsicska ezzel a böszme Szabolcs gyerekkel együtt”.

A bíróságok mind a három szinten megvizsgálták, hogy rágalmazásnak minősül-e a „csicska” és a „böszme” szó. Szakonyit végül harmadfokon rágalmazás miatt marasztalták el, ez került most a testület elé, ugyanis azt állította, az ítéletek megsértették a véleménynyilvánítás szabadságához fűződő alapjogát. Végül az Alkotmánybíróság egyetértett a felvetéssel. 

- olvasható az indoklásban.