Mészáros Lőrinc;HM;ELTE;hiba;

2022-05-12 18:41:00

Mészáros Lőrinc-ösztöndíjat hirdetett meg a HM, miközben a névadó Mészáros Lázár, 1848-49 hadügyminisztere volt

Az ELTE honlapján népszerűsítették Orbán Viktor iskolatársa és gyerekkori barátja, oligarcha nevével a pályázatot, aztán kijavították.

A Honvédelmi Minisztérium (HM) meghirdette a Mészáros Lőrinc-ösztöndíjat az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) honlapján, később rájöttek, hogy hiba történt: a tárca pályázatát valójában nem Mészáros Lőrinc kormányközeli vállalkozóról, a kormányfő gyerekkori jóbarátjáról nevezték el, hanem Mészáros Lázár egykori hadügyminiszterről – vette észre a hatalmas bakit az rtl.hu

Mészáros Lázár ugyanis az 1848-49-es szabadságharc idején hadügyminiszter volt, aki a világosi fegyverletétel után Kossuth Lajossal együtt külföldre menekült. A portál megjegyezte, hogy a hibát ugyan kijavították, az oldalt frissítették, de a Google tárolójában még elérhető a honlap régebbi verziója, amelyen még a Mészáros Lőrinc-ösztöndíj elnevezés szerepel.

Mészáros (Nagybotú) Lőrincről egyébként Magyarországon több településen, így Budapesten, a XIX. kerületben is van elnevezve utca, de itt sem a mai közszereplőről, hanem az egykori zempléni papról, a Dózsa György-féle parasztfelkelés legnépszerűbb alakjáról. A Révai Lexikon szerint Mészáros Lőrinc az 1514-es temesvári csata után a forradalom vezér lett, amíg Tomori Pál kalocsai érsek Biharnál le nem verte.