Törökország;Finnország;Svédország;NATO-csatlakozás;Recep Tayyip Erdogan;

2022-05-13 16:47:00

Az elnök feketén-fehéren kimondta, Törökország nem örülne Svédország vagy Finnország NATO-csatlakozásának

A török elnök szerint a skandináv országok „vendégházként” szolgálnak a terrorista szervezetek számára.

Törökország nem örülne Svédország vagy Finnország NATO-csatlakozásának – jelentette ki pénteken Recep Tayyip Erdogan török elnök. török elnök.

A politikus ógy fogalmazott, nyomon követik a Svédországgal és Finnországgal kapcsolatos fejleményeket, de „nem éreznek pozitívan” ezt illetően. Nem akarunk hibát elkövetni – tette hozzá.

Mint azt a The Guardian megjegyzi, Recep Erdogan kijelentéseivel elsősorban a Kurdisztáni Munkáspártra (PKK) akarta utalni, ám látszólag egy kalap alá vette a Skandináviában élő, kurd eredetű közösségeket.

A NATO-tagsághoz az összes tagállam jóváhagyására szükség van.

Svédországban nagyszámú kurd diaszpóra él, amelyet az egyik legnagyobb kurd közösségnek tartanak a Közel-Keleten kívül. A svéd parlamentben jelenleg hat kurd származású képviselő van. Finnországban a 2020-as adatok szerint valamivel több mint 15 ezer kurd ajkú ember él, ami kevesebb mint a lakosság egy százaléka.

Pekka Haavisto finn külügyminiszter türelemre intett. „Türelmesnek kell lennünk az ilyen típusú folyamatoknál, ez nem egyik napról a másikra történik (…). Haladjunk lépésről lépésre” – mondta újságíróknak.