Oroszország;Finnország;áramellátás;

2022-05-13 19:46:00

Itt a Kreml válasza Finnországnak, Oroszország felfüggeszti a áramexportot

Az Inter RAO orosz állami energiakonszern leányvállalata, a RAO Nordic szerint „kénytelen felfüggeszteni az áramimportot” szombattól.

Leállítja szombattól Oroszország a Finnországba irányuló áramexportot – derül ki az Inter RAO orosz állami energiakonszern leányvállalata, a RAO Nordic közleményéből a The Guardian beszámolója szerint.

A finn elnök és miniszterelnök csütörtökön amellett foglalt állást, hogy az országnak „haladéktalanul” NATO-tagságért kell folyamodnia. A Kreml válaszul közölte, hogy Oroszország „határozottan” fenyegetésként tekintene a finn NATO-tagságra, az orosz külügyminisztérium pedig úgy reagált: Moszkva „kénytelen lesz katonai-technikai és egyéb természetű megtorló lépéseket tenni”.

A beszámoló szerint a RAO Nordic „képtelen teljesíteni a kifizetéseket az Oroszországból importált áramért”.

A finn villamosenergia-hálózatot üzemeltető Fingrid is beszámolt az áramimport felfüggesztéséről, amelyet „a piacon értékesített villamos energia fizetési elfogadásának nehézségeivel” indokolt. Hozzátették azonban, hogy a villamosenergia-hálózatot nem fenyegeti veszély, a hiányzó importot Svédországból és saját előállítással pótolják.

A Fingrid tájékoztatása szerint az Oroszországból érkező villamosenergia körülbelül 10 százalékát tette ki Finnország teljes fogyasztásának.