Novák Katalin;Oroszország;Ukrajna;köztársasági elnök;beiktatás;Brüsszel;

2022-05-14 11:59:00

Novák Katalin brüsszelezéssel és a putyini agresszió elítélésével kezdte meg elnökségét

Néha ugyan kényelmetlen barátok vagyunk, de ha valódi a szükség, mi nem futamodunk meg - jelentette ki az új államfő. 

Hálával a szívemben jöttem ma ide - jelentette ki az új államfő a Kossuth téren tartott beiktatási beszédében szombat délelőtt.

Novák Katalin megköszönte a megválasztásában megnyilvánuló bizalmat, amiből felelősség fakad. Felelősséget érez támogatói iránt, mivel nekik nem akar csalódást okozni, de azok felé is, akik bizalmatlanok és elutasítóak vele szemben. Felelősségét abban látja, hogy köztársasági elnökként megmutassa, mit jelent számára Magyarország, mit gondol a világban betöltött helyünkről.

Ebből a magyar világnézetből következnek majd cselekedeteim - jelentette ki. Beszédében hosszasan foglalkozott Ukrajna orosz megszállásával. Ezt követően tíz pontban szedte össze, mit jelent Magyarországról nézve a háború: 

Vannak szövetségeseink és vannak barátaink. Tudjuk mikor kire számíthatunk és mások is tudják, hogy a magyarok szavukat tartó, bátor bajtársak és néha ugyan kényelmetlen barátok vagyunk, de ha valódi a szükség, mi nem futamodunk meg - jelentette ki. Egyúttal jelezte, hogy első útja kedden, Varsóba fog vezetni. 

Később arról beszélt, joggal vagyunk büszkék nyelvünk gazdagságára, kultúránk kincseire, vagy éppen viharos történelmünkre. Mi ugyanazok a magyarok vagyunk, akik 48-ban, 56-ban is küzdöttek szabadságunkért. Majd feltette a kérdést, ha ez így van, miért látnak bennünket egyre kevesebben ilyennek a világ azon tájain, ahol egykor kalapot emeltek bátorságunk előtt. 

Novák Katalin ezt követően egy kiadósat brüsszelezett is.  

Kijelentette, van, hogy néha át kell törni a falon, mivel ehhez most már van erőnk. Azonban érdemes megnézni, a falon van-e ajtó, ha igen, meg kell próbálni lenyomni, megnézni, van-e kulcs a zárban, vagy valaki, aki beenged minket az ajtón. Ha ez nincsen meg, akkor jöhetnek a faltörő kosok. Egyúttal reményét fejezte ki, hogy ajtónyitogatásban Magyarország hasznára lehet. Kitért arra is, hogy Magyarország április 3-án egyértelmű döntést hozott. Arra kérte a képviselőket, becsüljék meg azt a bizalmat, amit nekik szavaztak.

Novák Katalin jelezte, nemzete és hazája iránti elkötelezettsége nem változik, s kötelességének érzi megérteni a különböző álláspontokat befolyásoló érveket. Számíthatnak rám azok a magyarok is, akik rossz körülmények között élnek. Leülök egy sámlira, meghallgatom és képviselem őket - fogalmazott. 

Beszédének végét egy Ady Endre-idézettel zárta, majd ezután Rózsa Magdi lépett fel, aki az államfő egyik kedvenc dalát adta elő.