Egyesült Államok;George Clooney;Joe Biden;budapesti nagykövet;Amal Clooney;

2022-05-15 14:03:00

Az Orbán Viktort nem túlságosan szívelő George Clooney bizalmi emberét, ismert diplomatát jelöli budapesti nagykövetének Joe Biden

A 45 éves David Pressmant szoros munkakapcsolat fűzi a kétszeres Oscar-díjas színészhez, de az LMBTQ-közösség szószólójaként is ismert.

David Pressmant jelöli Joe Biden amerikai elnök a budapesti nagykövetnek – közölte a Fehér Ház. A New York Egyetemen végzett 45 éves jogász, diplomata jelenleg a Jenner & Block ügyvédi iroda partnere, aki számos ponton kötődik a Demokrata Párthoz, de emellett hollywoodi hírességekhez is szoros kapcsolat fűzi, például alapító ügyvezető igazgatója volt George és Amal Clooney alapítványának.

Budapesti hivatali elődeitől, például Colleen Belltől és David Cornsteintől eltérően David Pressman fajsúlyos diplomatának számít. Korábban Madeleine Albright néhai külügyminiszter mellett emberi jogi tanácsadóként dolgozott, majd Barack Obama elnöksége alatt, 2014 és 2017 között különleges politikai nagyköveti szinten képviselte az Egyesült Államokat az ENSZ-ben. Később Alexander Vindman alezredes ügyvédjeként is tevékenykedett, akit azért menesztettek, mert a nemzetbiztonsági tanács Európáért felelős igazgatójaként szembeszállt Donald Trumppal. David Pressman számos emberi jogi kérdésnek, így az LMBTQ-közösségnek is szószólója. 

Jjelölése a Magyar Nemzet szerint nem érte váratlanul a magyar külügyet, budapesti munkáját szenátusi jóváhagyása után, várhatóan a következő hónapokban kezdheti meg. Az amerikai nagyköveti poszt egyébként 2020 szeptembere óta betöltetlen, amikor is a Donald Trump által korábban kinevezett David Cornstein beadta a lemondását és rövidesen haza is utazott az Egyesült Államokba. Jelenleg Marc Dillard ügyvivő vezeti az amerikai külképviseletet Budapesten.

A Los Angeles Times 2088-as portréja szerint George Clooney korábban politikailag okos és bátor diplomataként jellemezte David Pressmant. Akkor rendszeresen, heti háromszor is beszéltek egymással, a kétszeres Oscar-díjas színész azt mondta, ő az, akire támaszkoduik, ha a világról akar informálódni. Ennek lehet némi jelentősége, George Clooney legalábbis nem igazán szívleli az Orbán-kormányt, a GQ magazinnak adott 2020-as életműinterjújában legalábbis Magyarország jutott az eszébe, amikor a világban tapasztalt dühről és gyűlöletről beszélt. (Ez a rész 30:25-nél kezdődik a lenti videón.)