Európai Unió;Magyarország;döntés;olajembargó;

Továbbra sincs döntés az olajembargóról, Magyarország a legfőbb kerékkötő

Nem tudtak megállapodni az európai uniós tagállamok külügyminiszterei az Oroszországgal szembeni hatodik szankciós csomagról, ezért az EU27-ek brüsszeli nagykövetei folytatják a tárgyalásokat az olajembargót is magában foglaló javaslatokról, derült ki a tárcavezetők brüsszeli tanácskozása után.

Továbbra is Magyarország az egyezség legfőbb kerékkötője, a többi tagállam – bizonyos feltételekkel – kész beleegyezését adni a friss szankciókhoz.

Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a magyar külügyminiszter tájékoztatást adott arról, mennyi időbe és milyen költségekkel járna az orosz olajról való magyar leválás. A politikus nem kívánta megjósolni, hogy mikor születhet megállapodás a csomagról, de hozzátette, hogy a döntés nem megy egyik napról a másikra. – A szankciók fájnak, nem csak annak aki kapja, hanem annak is, aki adja – így reagált Orbán Viktor beszédére, amelyben a miniszterelnök azt állította, hogy a magas infláció többek között az Európai Unió szankciós politikájának a következménye. Borrell szerint nincs más út, mint fokozatosan megszabadulni az orosz energiahordozóktól való függőségtől.

– Az EU feladata, hogy meggyőzze Orbán Viktort. Nem nekem kell foglalkoznom a magyar állásponttal, ez az EU ügye – mondta újságíróknak Dmytro Kuleba ukrán külügyminiszter, aki részt vett az uniós tárcavezetők ülésén. A politikus is megerősítette, hogy gyakorlatilag egyetlen ország akadályozza a döntést a hatodik szankciós csomagról. Az ukrán álláspont szerint a büntetőintézkedések közül nem lehet kiemelni az olajembargót, amelyről minél előbb meg kéne állapodni, mert sürget az idő.

Marcin Przydasz lengyel külügyminiszter-helyettes a lengyel sajtónak nyilatkozva azt mondta, a végső határidő a hatodik szankciós csomag elfogadására május 30., amikor az állam- és kormányfők Brüsszelben találkoznak.

– Nagyon világos jelzést kell küldenünk a Kremlnek és Moszkvának, hogy az Ukrajnában folytatódó, teljesen indokolatlan háborújuk költségei tovább fognak nőni. Ezért minél hamarabb véglegesítjük a hatodik szankciócsomagot, annál jobb – mondta a találkozóra érkezve Simon Coveney ír külügyminiszter, aki elismerte, hogy ez nehéz Magyarország és más tagállamok számára, mivel függnek az orosz olajtól és gáztól.

A legsarkosabban Gabrielius Landsbergis litván külügyminiszter fejezte ki magát, aki a kérdésre, hogy mit üzen magyar kollégájának, ezt válaszolta: – Egyet kell értenünk abban, hogy nem lehet minket túszul ejteni.