Európai Unió;Oroszország;földgáz;kőolaj;megújuló energia;leválás;

2022-05-18 06:30:00

Kiszámolta az Európai Bizottság, mennyibe kerül leválni az orosz energiahordozókról

Elég sok pénz.

Az Európai Bizottság számításai szerint az orosz fosszilis tüzelőanyag-behozatal fokozatos megszüntetéséhez mostantól 2027-ig 210 milliárd eurónyi beruházásra van szükség az EU országaiban. A lapunk birtokába jutott és várhatóan szerdán nyilvánosságra kerülő közlemény szerint a tagállamok a pandémia idején létrehozott helyreállítási alapba csatornázott forrásokkal jutnának többletfinanszírozáshoz.

Ennek keretében külön terveket kellene kidolgozniuk és elfogadtatniuk Brüsszellel a tiszta energiára való átállásuk felgyorsításáról, valamint iparuk és az infrastruktúrájuk különböző energiaforrásokhoz és beszállítókhoz való hozzáigazításáról. Szó van egyebek mellett a villamosenergia-hálózat fejlesztéséről, a biometán-termelés bővítéséről, elegendő LNG és csővezetékes gáz importjáról, megújuló energiaforrásokba és hidrogén infrastruktúrákba történő befektetésekről. 

Az átálláshoz szükséges összeg egyebek mellett a járványügyi helyreállításra rendelkezésre álló, de még fel nem használt hitelekből (ez jelenleg 200 milliárd eurót tesz ki) és mintegy 20 milliárd eurós vissza nem térítendő friss helyreállítási támogatásból állna össze: az utóbbit a széndioxid-kibocsátási egységek árverés útján történő értékesítéséből teremtenék elő. Emellett a tagállamok a már odaítélt kohéziós forrásaik és agrártámogatásaik átcsoportosításával jutnának pénzhez, ez körülbelül 61 milliárd eurót tenne ki. Az infrastrukturális beruházások támogatására szolgáló Európai Összekapcsolódási Eszközből 800 milliót pályáztatnának az energiaprojektekre. Az elképzelés szerint a közösségi forrásokat nemzeti támogatások egészítenék ki, bevonva a magánszférát és az Európai Beruházási Bankot.