ellenzék;hazugság;bukás;árulás;Márki-Zay Péter;választás 2022;

2022-05-18 10:39:00

Márki-Zay Péter: örülök, hogy csak én hibáztam, mindenki más tökéletes volt

Az ellenzék volt miniszterelnök-jelöltje „máshogy emlékezik” a bukás okaira, mint a tényfeltárók, akik szerinte számos hazugságot írtak róla.

Talán természetes, ha egy nagyarányú bukásból senki más nem akarja kivenni a részét, talán természetes, hogy amiatt számos pontatlanság, sok hazugság, „máshogy emlékezés” szerepel a cikkben – reagált a Direkt36-nak a Népszava által is ismertetett, az ellenzék hatalmas választási kudarcáról szóló tényfeltáró cikkére Márki-Zay Péter a Facebook-oldalán. 

A korábbi közös miniszterelnök-jelölt az „Örülök, hogy csak én hibáztam, mindenki más tökéletes” címmel közzétett írása elején ugyanakkor megjegyezte, megütközött azon, hogy kiderült, a kampánystáb hogyan verte át őt magát is egyes esetekben. A bejegyzésben öt pontba szedte, hogy szerinte „miről nem szól” a cikk, amely „egyáltalán nem tér ki a pozitívumokra, valamint alig utal a rajtam túlmutató okokra”. 

Márki-Zay a pozitívumok közé sorolta az előválasztást, a 106 közös jelöltet, a 3 milliárdos hatpárti közös kampányt, a 400 milliós mikróadománygyűjtést, a 27 ezer szavazatszámlálót az ország 11 ezer pontján, a százezres márciusi ellenzéki gyűlést, a közös ellenzéki listát és közös programot, az árnyékkormányt és a parlamentbe juttatott három roma képviselőt. Továbbá azt is, hogy szerinte:

Hódmezővásárhely polgármestere elismeri, hogy kudarcot vallott az összefogás modellje, amit lelkiismeretük tisztaságáért ki kellett próbálniuk. Kiemelte:

Mint fogalmazott, „a valódi okok nem az ellenzékben voltak, hanem a hatalmas túlerőben: a több százszoros erőforrás-fölényben, a Fidesz propaganda-gépezetében, az évek alatt leépített független sajtóban és intézményekben, a feudális függési rendszerben és a kiszolgáltatottságban, a teljes lakosságra kiterjedő adatbázisokban és a mozgósítási képességekben”.

A volt kormányfő-aspiráns azután, hogy előzőleg dicsérte a közös hatpárti kampányt, élesen bírálta a résztvevő pártokat, mondván, „nem mozgósítottak” igazán október 23-ra, s négy éve „még a legkisebb ellenzéki párt is többször annyi saját pénzt költött a kampányára, mint most a hat párt összesen a közös kampányra”. Kitért a pártok által tervezett rossz „oszlopplakátokra”, a hasonlóan olvashatatlan újságokra és szórólapokra, amelyeket késve vagy egyáltalán nem juttattak el a választókhoz. Feltette a kérdést:

Márki-Zay Péter arról is írt, hogy „hónapokig ellenem kampányoltak magukat ellenzékinek mondó politikusok és közszereplők”. A Direkt36 cikkével szemben azt állította, hogy nemhogy ő utasította el a kampánytanácsadók („a Kész–Tóth–Ruff-baráti kör két tagja”) tanácsait, hanem ők utasították vissza a felkérését, hogy vezessék a kampányát. Azt elismerte, hogy tanácsuk ellenére nem fordult szembe a pártokkal, azonban százmilliókat sem akart költeni „meghatározott cégekre”.

Kitért még sok apróbb hibának tartott részletre is, a Karácsony Gergely stábjától „örökölt”, amerikai tanácsadókra, továbbá „szánalmasnak és egyértelműen lejárató célzatúnak” nevezte a Direkt36 cikkének több rá vonatkozó személyes állítását, s végül – gratulálva a résztvevőknek – összefoglalta, hogy szerinte ellenzéki oldalon mi is történt a választás előtti hónapokban és kikkel: