Oroszország;Finnország;gázszállítás;leállítás;

Oroszország szombaton leállítja az gázszállítást Finnországba

A hivatalos indok, hogy az északi ország nem akar rubelben fizetni, de a tervezett NATO-csatlakozás is közrejátszhat.

Oroszország leállítja a gázszállítást Finnországba – idézi a BBC a finn állami Gasum energiacég közleményét, amelyben kiemelik, hogy ez azután történik, hogy nem voltak hajlandó rubelben fizetni a szállításáért. Emlékeztettek, hogy Moszkva ukrajnai inváziója miatt bevezetett szankciók nyomán követelte az európai országoktól, hogy rubelben fizessenek az orosz gázszállításért .

A BBC ugyanakkor megjegyzi, hogy a lépést két nappal azután jelentették be, hogy Finnország és Svédország hivatalosan is benyújtotta NATO-csatlakozási kérelmét. A Gasum honlapján közölte, hogy péntek délután kapták a tájékoztatást az orosz Gazprom Exporttól: „2022. május 21-én, szombaton reggel 7 órakor leállítják a Gasum szállítási szerződése alapján Finnországba irányuló földgázszállítást”.

A Gasum szerint a lépés ugyan sajnálatos, de ez nem okoz fennakadást az ügyfeleiknek. Finnország gázellátásának jelentős részét Oroszországból importálják, azonban a gázfelhasználás az ország energiafogyasztásának a tizedét sem éri el.

A finn cég hozzátette, a közelgő nyári szezonban a Gasum a Balticconnector vezetéken keresztül más forrásból látja el ügyfeleit földgázzal, gáztöltő állomásaik továbbra is normál üzemben működnek. Mika Wiljanen, a Gasum vezérigazgatója szerint alaposan felkészültek erre a helyzetre, és amennyiben „nem lesz fennakadás a gázszállító hálózatban, a következő hónapokban minden ügyfelünket el tudjuk látni gázzal”.