gabona;Raskó György;áremelkedés;élelmiszerárak;kenyérár;

Raskó György: a magyarok 10-12 százaléka nem tudja kigazdálkodni a mostani élelmiszerár-emelkedést

A szakértő szerint célzott intézkedést kellene hoznia a kormánynak, hogy segítséget tudjon nyújtani ennek a rétegnek. 

– Nem lesz gabonahiány, sőt az idén az időjárás miatt elfogadható gabonatermésre lehet számítani búzából és árpából. Ez ez elég lesz itthon élelmezésre és takarmányozásra is, „de hogy milyen áron, az egy jogos kérdés (...) biztos, hogy nem olcsó lesz – mondta el a Klubrádió Reggeli gyors című műsorában Raskó György agrárközgazdász.

Kifejtette, az alapélelmezésben nem mindegy, ki milyen háztartással bír, kinél a nélkülözés jelentős, a szegénységi küszöbön és az alatt él, azoknál komoly problémát okoz majd a mostani áremelkedés. Ugyanakkor az egészséges táplálkozás miatt „célszerű lenne olyan támogatás bevezetése, ami céltudatosan támogatná azokat, akiknél az alapvető beszerzés komoly gondot okoz”. Hozzátette, 

a társadalom nagy hányada 10-12 százaléka a mostani áremelkedést már nem tudja a családi kasszából finanszírozni, számukra ezért a liszt, cukor, és az alapvető élelmiszerek esetében komoly segítséget jelentene egy ilyen intézkedés. 

Egy biztos: a kristálycukor és a búzafinomliszt ára továbbra is hatósági áras marad. Mint lapunk is beszámolt róla, a miniszterelnök korábbi bejelentésének értelmében az intézkedés július 1-ig érvényes.