Orbán-kormány;Orbán Viktor;veszélyhelyzet;

Orbán Viktor háborús veszélyhelyzetet hirdetett

Lassan konstans veszélyhelyzet van Magyarországon.

Megkezdte munkáját az ötödik Orbán-kormány és gyorsan ki is hirdette a háborús veszélyhelyzetet - erről Orbán Viktor számolt be a Facebookon.

A kormányfő szerint a háború folyamatos veszélyt jelent Magyarországra, kockára teszi a fizikai biztonságunkat és veszélyezteti a gazdaság és a családok energiaellátását és anyagi biztonságát is. Egy kis brüsszelezés is belefért, szerinte a háború mellett az uniós szankciók vezettek a hatalmas gazdasági felforduláshoz és a drasztikus áremelkedésekhez. A világ egy gazdasági válság küszöbén áll - tette hozzá.

Ezután a kormányfő elismételte a megszokott kommunikációs panelt arról, hogy Magyarországnak ki kell maradnia a háborúból. Közölte, mozgástérre és azonnali cselekvőképességre van szükség, a kormány ezért az alaptörvényben biztosított jogával élve ma éjféltől kihirdeti a háborús veszélyhelyzetet. A járvány elleni védekezés alatt bevezetett veszélyhelyzethez hasonlóan ez is lehetővé teszi a kormánynak, hogy azonnal reagáljon és minden lehetséges eszközzel „megvédje Magyarországot és a magyar családokat”. Az első döntésekről holnapra ígért tájékoztatást a miniszterelnök.