USA;Japán;Észak-Korea;Dél-Korea;ballisztikus rakétakísérlet;

Ballisztikus rakétákat lőtt ki Észak-Korea, nem sokkal azután, hogy Joe Biden elhagyta a térséget

Az amerikai elnök korábban azt közölte: az Egyesült Államok fel van készülve bármilyen lépésre Észak-Korea részéről.

Három ballisztikus rakétát lőtt ki helyi idő szerint szerda reggel Észak-Korea – közölte a dél-koreai hadsereg. A tájékoztatás szerint a rakétákat kevesebb mint egy órán belül lőtték ki Phenjan Szunan nevű térségéből.

Japán megerősítette legalább két rakétakilövés tényét, igaz, elismerte, hogy több is történhetett.

Kisi Nobuo japán védelmi miniszter szerint az első rakéta körülbelül 300 kilométert tett meg legfeljebb 550 kilométeres magasságban, a második 50 kilométeres magasságot elérve körülbelül 750 kilométert repült. Kisi „elfogadhatatlannak” nevezte a rakétateszteket, amelyek „fenyegetést jelentenek Japán és a nemzetközi közösség békéjére, stabilitására és biztonságára”.

Az esetet követően a dél-koreai nemzetbiztonsági tanács találkozót hívott össze, amelyen „súlyos provokációnak” minősítette a rakétakísérletet – közölte az elnöki hivatal.

Mint azt a BBC megjegyzi, a rakétákat órákkal azután lőtték ki, hogy véget ért Joe Biden amerikai elnök ötnapos térségbeli útja, amely során látogatást tett Dél-Koreában és Japánban.

A dél-koreai fővárosba, Szöulba tett hétvégi látogatása során Biden találkozott dél-koreai hivatali partnerével, Jun Szok Jollal, akivel megállapodtak abban, hogy nagyobb volumenű hadgyakorlatokat tartanak, és szükség esetén több amerikai stratégiai eszközt vetnek be elrettentésül az egyre gyakoribbá váló észak-koreai fegyvertesztekkel szemben. Biden közölte: az Egyesült Államok fel van készülve bármilyen lépésre Észak-Korea részéről.

Észak-Korea az év eleje óta többször is tartott rakétakísérletet.