Európai Bizottság;szankciók;Didier Reynders;korlátozások;

2022-05-25 15:15:00

Bűncselekménynek minősülhet az uniós szankciók és korlátozások kijátszása

Az Európai Bizottság javaslata a korlátozó intézkedéseket megsértő személyek és cégek vagyonát is lefoglalhatóvá tenné.

Az Európai Bizottság (EB) szerdán javaslatot mutatott be azokra az új szabályokra, amelyekkel biztosítaná, hogy az uniós szankciók alatt álló személyek ne kerülhessék meg a korlátozó intézkedéseket, és vagyonukat a jövőben hatékonyabban le lehessen foglalni.

A testület első lépésben azt szorgalmazza, hogy a korlátozó intézkedések megsértésének fel kell kerülnie az uniós bűncselekmények listájára, ami lehetővé tenné, hogy közös szabályok alapján vizsgáljak ki a szankciók megkerülésére tett kísérleteket az Európai Unióban. Miután erről megállapodás született, az EU irányelvet vezetne be, amelynek célja a korlátozó intézkedések megsértéséből származó jövedelmek hatékony felkutatása, befagyasztása és lefoglalása.

Didier Reynders igazságügyekért felelős uniós biztos a javaslatot bemutató sajtótájékoztatón elmondta: az uniós korlátozó intézkedéseket kijátszó személyeket és vállalatokat mindenáron felelősségre kell vonni. Hozzáfűzte „be kell zárni a kiskapukat”, hogy az igazságügyi hatóságok hatékonyan lépjenek fel a bűncselekmények ellen.

Ylva Johansson belügyekért felelős biztos szerint a javaslat lehetővé teszi a szankciók megsértésének bűncselekménnyé tételét, ami azt jelenti, hogy a hatóságok gyorsabban tudnak majd cselekedni a csalási kísérletek elleni fellépés terén.

Az EB  márciusban létrehozta az úgynevezett befagyasztási és lefoglalási munkacsoportot, s a tagállamok eddig 9,89 milliárd euró értékű befagyasztott vagyonról és 196 milliárd euró értékű tranzakció zárolásáról számoltak be.