Oroszország;Greenpeace;Országház;olajembargó;

2022-05-30 22:14:00

Olajembargót követelt a Greenpeace az Országház előtt

Olajoshordókkal vonult a Parlament elé hétfőn a Greenpeace Magyarország, azt követelve, hogy a magyar kormány mondjon végre nemet az orosz olajra. Az ezt tartalmazó uniós embargó tervét Magyarország ellenzi a leginkább a tagállamok közül.

– Az Orbán-kabinet semmilyen erőfeszítést nem tesz orosz olajfüggőségünk csökkentésére. Az orosz olaj elhagyása nem lehet alku tárgya – szögezte le a zöld szervezet közleménye hozzátéve, a „véres energiahordozókból” fedezett háború miatt napról napra nő az emberáldozatok száma Ukrajnában. Az Európai Tanács tegnap kezdődött ülésétől a zöld szervezet azt várta, hogy döntés szülessen az orosz olajvásárlások minden tagállamra érvényes, teljes tilalmáról. Mind erkölcsileg, mind éghajlatvédelmi szempontból kizárólag ezt tartják vállalhatónak.

„Az Ukrajnában zajló véres és kegyetlen háború arra figyelmeztet, hogy meg kell szabadulnunk az olaj-, gáz- és szénfüggőségtől” – idézik Perger Andrást, a Greenpeace Magyarország klíma- és energiakampány-felelősét. Szerinte aki ma az olajat választja, a háborút és az éghajlat tönkretételét támogatja. Piszkos energiahordozók helyett használjuk végre a megújulókat, és tegyünk meg mindent az energiatakarékosságért – fogalmazott.

Az elmúlt napokban a Greenpeace és az Ecoaction nevű ukrán környezetvédelmi szervezet tíz európai főváros magyar nagykövetségeinél követelte az Orbán-kormánytól, hogy ne akadályozza a kereskedelmi korlátozásokról szóló döntést.