Kósa Lajos;szabadlábra helyezés;csengeri örökösnő;

2022-06-03 09:24:00

Szabadlábra helyezik a Kósa Lajost 4,3 milliárd euróval hitegető csengeri örökösnőt

A Fidesz alelnöke, volt debreceni polgármester évekig a mesés örökség bűvöletében élt.

Letelt az a három év, ameddig előzetes letartóztatásban lehet, ezért pénteken szabadlábra helyezik a csengeri örökösnőként elhíresült P. Máriát – értesült a Népszava az asszony ügyvédjétől, Helmeczy Lászlótól. 

P. Máriát 2018 szeptemberében helyezték letartóztatásba. Ügyészségi vádak szerint 2009-től több személytől és cégtől kért kölcsön nagyobb összegeket arra hivatkozva, hogy azokat a Németországban elhunyt édesapja halála után neki járó, nagy összegű hagyatékból szándékozik visszafizetni. A határidők lejártát követően a kölcsönvett összegeket nem fizette vissza, amivel 20 sértettnek közel 778 millió forintos kárt okozott, amelyből csak néhány millió forint térült meg.

A botrány kitörésekor, 2018 márciusában még Sz. Gáborné néven ismert csengeri örökösnő akkor tett szert meglehetős hírnévre, amikor kiderült, hogy egy hiteles közjegyzői okirat szerint 2013-ban elképesztő mennyiségű pénz, 4,355 milliárd euró (mostani árfolyamon 1720 milliárd forint) kezelésével bízta meg Kósa Lajost, Debrecen akkori polgármesterét, a Fidesz jelenlegi alelnökét. A politikus be is dőlt neki, olyannyira, hogy létezik egy másik hiteles közjegyzői okirat, amelyből kiderül, hogy az asszony 2,6 millió eurót (mostani árfolyamon 1,25 milliárd forintot) akart ajándékozni Kósa Lajos édesanyjának. 

Kósa Lajos először egymásnak ellentmondó nyilatkozatokat tett az ügyben, aztán azt állította, a csengeri örökösnő az állításait alátámasztó adatokat mutatott be neki, de megtévesztette őt, ezért négy év utána megszakította a kapcsolatot vele. a perben P. Mária azt vallotta, Kósa Lajos kereste meg őt, miután értesült a mesés örökségről, és azt mondta, hogy ezt a pénzt nem szabad külföldön befektetni, hanem magyar államkötvényeket kell venni. Hét éven át álltak kapcsolatban, a csengeri örökösnő 2013 márciusában részt vehetett Kósa Lajos születésnapi buliján a hortobágyi Tuba tanyán, de közösen voltak rendezvényeken vagy találkozókon állítása szerint egy egerszalóki és egy felsőtárkányi hotelben, Debrecenben, Fehérgyarmaton, Budapesten, Csengeren, és több alkalommal együtt tárgyaltak svájci bankokban is.