Szolnok;szülészet;Hetényi Géza Kórház;

Már a szolnoki kórházban sem fogadnak szülésre anyákat

Az állami hivatalok eközben mélyen hallgatnak. 

Orvos- és ápolóhiány miatt a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézet szülészetén „eddig is döcögött az ellátás, de már nem fogadnak szülésre anyukákat” - írja a Magyar Narancs.

A lap több forrásból úgy értesült, hogy az intézményből valóban távoztak szülészorvosok az utóbbi időben, illetve magánpraxisba mentek át. A megyei kórház főigazgatójától megkérdezték, igaz-e a hír. Ha igen, akkor mit próbálnak tenni a helyzet javítása érdekében? A kórháztól azonban nem kaptak választ egy hete az elküldött kérdéseikre. Hasonlóan jártak az Országos Kórházi Főigazgatósággal (OKFŐ) is, innen két hete nem érkezett válasz. A Magyar Orvosi Kamarának (MOK), nincs hivatalos információja az üggyel kapcsolatban, így nyilatkozni sem tudnak. 

Némiképp közlékenyebb volt a kórház egyik orvosa, aki megerősítette a lap információját. E szerint különböző okokból valóban csökkent az orvoslétszám a szolnoki Hetényi szülészetén. Az osztályon többen szülési szabadságon vannak, illetve más munkahelyet választottak például azért is, mert jobb perspektívát láttak a szakmai előrelépésben. Emellett több olyan rezidens is elment, akik semmilyen formában nem kötődtek Szolnokhoz. 

Hétvégén, délután és éjszaka egy-egy orvos tartózkodik bent, illetve behívható készenlétis van, így nem tudnak újonnan, szülésre bejelentkező kismamákat fogadni.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) három kórházat jelölt ki, ahova az anyukák bejelentkezhetnek szülésre. Visszaállni a rendes kerékvágásba csak akkor fognak, ha újra megfelelő orvoslétszám lesz a szülészeten.

A szolnoki eset nem lenne egyedi. Mint lapunk korábban is beszámolt róla, a mohácsi szülészet helyett Pécsre kell menni, ugyanis annyian fertőződtek meg koronavírussal.