Xavier Bettel;Orbán Viktor;Oroszország;uniós szankciók;Kirill patriárka;

2022-06-04 16:29:00

A luxemburgi kormányfő írt Orbán Viktornak, hogy miért kellett Kirill pátriárkát az utolsó pillanatban levenni a szankciós listáról, de válaszra sem méltatták

Xavier Bettelnek nem tetszett a vétófenyegetés, amellyel magyar kollégája az utolsó pillanatban állt elő.

Nyilvánosság előtt adott hangot a felháborodásának Xavier Bettel luxemburgi miniszterelnök amiért Orbán Viktor vétófenyegetése miatt az utolsó pillanatban levetté Kirill pátriárkát az Oroszország elleni hatodik szankciós csomagból, napokkal az uniós vezetők brüsszeli találkozója után, amelyet azért tartottak, hogy jóváhagyják a csomagot.

Bettel állítása szerint sms-t küldött Orbánnak, hogy tudtára adja, hogy „ez nem elfogadható, hogy ez neki nagyon nem tetszett”, de még mindig várja a választ.

Az Orbán-kormány a vallásszabadságra hivatkozva ellenezte az orosz ortodox egyház vezetőjének szankcionálását. Brüsszel és a többi uniós tagállam azonban Vlagyimir Putyin háborús propagandistájának tartják Kirillt.

Kirill pátriárka levétele a szankciós listáról volt a második engedmény, amelyet a magyar kormány kapott a szankciós csomaggal összefüggésben, miután Magyarország határozatlan idejű felmentést kapott az olajembargó alól. 

A luxemburgi kormányfő ezzel kapcsolatban megértőbb volt, és azzal érvelt, hogy a rendelkezés a tengerparttal nem rendelkező országok, például Csehország aggályait hivatott kezelni, amelyek erősen függenek az orosz olajtól. – Azt mondták nekünk, hogy ha nem kapnak több időt vagy alternatívát, akkor mindent elvesztenének egyik napról a másikra – idézte fel a luxemburgi miniszterelnök.

Orbán Viktort egyébként nemrég meghívta Bucsába Petro Porosenko volt ukrán elnök azért, hogy az ottani tömegmészárlás túlélőivel beszélve gondolja át az Oroszországhoz fűződő üzleti kapcsolatait.