Oroszország;Európai Bizottság;háború;Orbán Viktor;szankció;Kirill patriárka;

Teljesítették Orbán Viktor követelését, a háborús uszító Kirill pátriárkát levették az uniós szankciós listáról

Akár már holnap érvénybe léphetnek az Oroszországgal szembeni újabb szankciók, miután a tagállamok rábólintottak a kompromisszumra.

Az Európai Unió tagállamainak nagyköveti tanácsa csütörtök délután véglegesítette az Oroszországgal szembeni hatodik szankciós csomagot. Sajtójelentések szerint a beutazási tilalom és vagyonbefagyasztás alá vonható személyek listájáról törölték Kirill pátriárkát a magyar követelésnek megfelelően. Az Orbán-kormány képviselője szerdán nem volt hajlandó beleegyezését adni a szankciókhoz, mert az orosz ortodox egyház feje ezen a jegyzéken szerepelt. A vezető diplomaták végül úgy döntöttek, hogy törlik a nevét a listáról.

A büntetőintézkedések újabb csomagja már holnap megjelenhet az EU hivatalos közlönyében, ami az érvénybe lépésük feltétele.

A szankciós csomag legfontosabb része az olajembargó, amely az EU-ba irányuló orosz olajszállítások 90 százalékára vonatkozik. Magyarország, Csehország és Szlovákia átmenetileg kimarad az év végéig szakaszosan bevezetendő olajstopból, mert a három ország az embargó alól mentesített Barátság kőolajvezetéken kapja az orosz energiahordozót. A többi tagállam a nyersolajszállítást hat hónapon belül, a finomított termékek szállítását pedig az év végéig fokozatosan megszüntetik.

Az EU27-ek ezen felül szankció alá helyezik azokat a magas rangú katonatiszteket és más személyeket, akik háborús bűnöket követtek el Bucsában, és akik felelősek Mariupol városának embertelen ostromáért. A Sberbankot — Oroszország legnagyobb bankját — és két másik nagy pénzintézetet leválasztják a SWIFT globális fizetési üzenetküldő rendszerről. Kitiltanak az EU-ból három nagy orosz állami tulajdonban lévő műsorszolgáltatót, hogy ne terjeszthessék a putyini propagandát és hazugságokat bármilyen formában, legyen az kábel, műhold, internet vagy okostelefon-alkalmazás. A szankciós csomag részeként azt is megtiltják, hogy európai szolgáltatók — könyvelők, tanácsadók és spin-doktorok — orosz vállalatoknak dolgozzanak.