gyógyszergyártók;különadó;gyógyszerek;extraprofit;

2022-06-11 06:30:00

Az extraprofitadó veszélyezteti az ellátás biztonságát, új megállapodást sürgetnek a gyógyszergyártók

Az új adó több mint 80 százalékát az innovatív gyógyszercégek fizetik.

A támogatott orvosságok árának minden ötödik forintját a gyógyszergyártók fizetik. Most júliustól újabb, úgynevezett „extraprofit” adót kell fizetniük. A múlt hét szombati kormányrendelet szerint a 10 ezer forintot meg nem haladó termelői áras gyógyszerek esetén 20 százalékos, a 10 ezer forint feletti termelői áras gyógyszerek esetén 28 százalékos mértékű befizetési kötelezettség terheli az ágazati cégeket. 

A nyilvános adatbázisokban fellelhető számok szerint tavaly a 10 ezer forintnál drágább termékekből 255 milliárd forintért vásároltak a magyar betegek, a 10 ezer forintnál olcsóbbakból 160 milliárdért. Az utóbbiak nagy többsége úgynevezett generikus orvosság, amelyekből a legtöbbet a magyar gyártók biztosítják a lakosságnak. Már ezen számok szerint is aránytalan teher hárulhat a piaci szereplőkre. Az innovatív gyógyszereket gyártó mintegy 25 vállalat fizeti meg a gyógyszerekre kirótt extra adó 80 százalékát, míg a hazai cégekre a húszmilliárdos összeg maradéka, mintegy 4 milliárd forint juthat. Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) közleményében már jelezte: a döntést elhibázottnak és veszélyesnek tartják. Az újabb ágazati adó szerintük veszélyezteti az ellátást biztonságát, ezért egyeztetést kezdeményeznek a kormányzattal. Új megállapodást sürgetnek a gyógyszeriparral, melynek részeként az új termékek befogadásának gyorsítását is szeretnék elérni.

Lapunknak Holchacker Péter, az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének igazgatója elmondta: a majd ezermilliárdos teljes hazai gyógyszerpiac negyedét érintő készítmények után kell a most bevezetett extra adó legnagyobb hányadát befizetni. Összességében ez azt is jelenti, hogy a 20 milliárd forintos „extraprofitadó” több mint 80 százalékát kizárólag az innovatív gyógyszercégek fizetik, mindeközben ezen készítmények biztosítják a magyar betegeknek a legnagyobb egészségnyereséget.

Ezek közé tartoznak például a cukorbetegség, a daganatos megbetegedések, a szív- és érrendszeri megbetegedések, a pszichiátriai betegségek, vagy akár a ritka megbetegedések kezelésére szolgáló, pótolhatatlan modern készítmények. Hozzátette: az érintett cégek háromféle módon reagálhatnak az új adókra: