gazdasági bizottság;Bánki Erik;határozati javaslat;globális minimumadó;

Országgyűlési határozatban utasítaná el a globális minimumadóval kapcsolatos uniós terveket a Fidesz

A nagyobbik kormánypárt szerint sok sebből vérzik a brüsszeli irányelv. 

Határozati javaslatot nyújtott be a gazdasági bizottság nevében a fideszes Bánki Erik, hogy a képviselők utasítsák el a globális minimumadó bevezetésére vonatkozó európai uniós irányelv elfogadásáról szóló elképzelést - derül ki egy, a Parlament honlapjára feltöltött dokumentumból.

Ennek értelmében kimondanák, hogy 

„az Országgyűlés ellenzi a multinacionális csoportokra az Unióban alkalmazandó globális minimum-adómértékről szóló tanácsi irányelvtervezet elfogadását.”

Mindezt az orosz-ukrán háború okozta új világgazdasági helyzetre, a háborús inflációra és a háborús gazdasági válságra hivatkozva. Bánki Erik indoklásában emlékeztetett, hogy az Európai Bizottság 2021. december 22-én terjesztette elő a multinacionális csoportokra az Unióban alkalmazandó globális minimum-adómértékről szóló tanácsi irányelvre vonatkozó javaslatát. A szükséges szakértői munka nem a megfelelő ütemben halad globális szinten, így az irányelv elfogadása megelőzné a globális szabályok végleges elfogadását. A globális minimumadó részletszabályai tekintetében a javaslat nem áll készen a végrehajtásra. A munka lassan halad és bizonytalan, hogy mikor zárulhat le, ugyanakkor bizonytalan annak kimenetele is. Magyarország számára a nyitott kérdések között kifejezetten fontos, hogy ha beszedésre kerül egy belföldi kiegészítő adó az érintett vállalkozásokra, akkor ezt a többletadót külföldön biztosan beszámítsák. Jelenleg ennek részletei ismeretlenek, így a korai bevezetés a magyar adórendszer egészét jelentősen befolyásolja - érvelt.

Hozzátette, a jelenlegi háborús gazdasági válság sújtotta környezetben rendkívül magas kockázatot jelent az Európai Unió és – elsősorban – Magyarország versenyképessége szempontjából, ha a szabályokat elhamarkodottan vezeti be az Európai Unió. A vállalkozások számára kevés felkészülési idő maradna a jelentős adminisztrációs teherrel is járó, rendkívül komplex szabályoknak való megfelelésre.