mozi;úszás;dokumentumfilm;állami támogatás;látogatottság;Hosszú Katinka;

2022-06-15 21:30:00

Hosszú Katinka a moziban veszített, az életéről szóló film szinte senkit nem érdekel az 560 millió forinthoz képest

Dobogós még lehet a pénteken kezdődő budapesti világbajnokságon, de ugyanez a róla készült moziról már nem mondható el. 

Meglehetős közönnyel fogadta a műélvező közönség a háromszoros olimpiai bajnokról szóló, műfajában minden idők legnagyobb állami támogatásával készült dokumentumfilmet.

Pedig a háromszoros olimpiai bajnok életét, útját, küzdelmét feldolgozó Katinka című mozinak a Nemzeti Filmintézet Filmszakmai Döntőbizottsága 560 millió forintos támogatást szavazott meg, ami a dokumentumfilmesek életében egészen elképesztő nagyvonalúság, ugyanis a szektor a 24.hu összegzése szerint az utóbbi kilenc évben összesen nem kapott annyit, mint ez az egyetlen film. Meglehet, ezt a kivételes nagyvonalúságot kívánta ellensúlyozni az olimpiai bajnok, amikor az országgyűlési választás éjszakáján azt írta ki Instagram-oldalára, hogy „volt szerencsém személyesen gratulálni Miniszterelnök úrnak a hatalmas győzelemhez!” A büszke bejelentést ugyan nem mindenki fogadta kitörő örömmel, mondhatni, a bejegyzés nagyon is megosztotta követőit, de ez mellékszál. A filmből viszont biztos, hogy nem lesz ekkora „győzelem”.

A kritika eleve fanyalogva fogadta, mondván pont az hiányzik belőle, ami létrejöttét indokolta, tudniillik nem szerepel benne Shane Tusup, az úszónő korábbi edzője és férje; holott ketten, lényegében a semmiből az úszóelitbe robbanva együtt forradalmasították a sportágat. A pár azonban az uszodában és a magánéletben is szakított, ám Hosszú Katinka úgy gondolta, élete akkor is filmre kívánkozóan izgalmas, hogyha kiretusálja belőle a közös múltat.

A filmet 52 moziban lehetett megnézni és az egy hónappal ezelőtti nyitóhétvégén 10 millió 592 ezer forint volt a bevétele. Május 12-15. közötti debütáló héten 6228 néző vett rá jegyet. A Katinka című dokumentumfilm számai már a nyitóhétvégén elmaradtak a hozzá hasonlóan állami támogatással forgatott mozikétól: a tavaly szeptemberi Toxikoma (nyitóhétvége: 15 067 fő; összlátogatottság: 103 793 fő), vagy a tavaly év végén bemutatott sikerfilm, a Nagykarácsony (nyitóhétvége: 20 118 fő; összlátogatottság: 128 987 fő) is nagyon megelőzte.

A számok a nyitóhétvége óta eltelt egy hónapban sem közelítettek a kedvelt filmekéhez, a Nemzeti Filmintézet által támogatott filmek nézőszámait listázó oldal június 14-én, kedden frissített adatai szerint a Katinkára egy hónap és két nap alatt összesen 18 584 néző volt kíváncsi.

Mivel a moziforgalmazás speciális terület, nehezen hihető, hogy az érdeklődés felpörög a nyáron. Talán akkor, ha Hosszú a pénteken rajtoló budapesti világbajnokságon megismétli korábbi korszakos sikereit. De erre speciel ő maga sem lát esélyt, amint azt egy interjúban mondta, már egy éremnek is nagyon örülne. Nézőkről nem beszélt.