Oroszország;Litvánia;diplomácia;Kalinyingrád;áruforgalom;uniós szankciók;korlátozások;

2022-06-20 17:10:00

Ultimátumot intézett Oroszország Litvániához a Kalinyingrádi területre tartó áruk blokádja miatt

Az orosz külügyminisztérium válaszlépésekkel fenyegetőzött abban az esetben, ha a balti ország nem engedi át teljes terjedelmében az orosz exklávéba irányuló áruforgalmat.

Oroszország fenntartja a jogát arra, hogy cselekedjen nemzeti érdekei védelme érdekében, ha Litvánia a közeljövőben nem engedi át ismét teljes terjedelmében a Kalinyingrádi területre irányuló áruszállítást – derül ki az orosz külügyminisztérium honlapján megjelent közleményből.

Mint írják, ezzel összefüggésben hétfőn bekérették a külügyminisztériumhoz Virginija Umbrasienė litván ügyvivőt, akinek határozott tiltakozásukat fejezték ki azzal kapcsolatban, hogy Vilnius az orosz fél előzetes értesítése nélkül tilalmat rendelt el a Litvánia területén keresztül a Kalinyingrádi területre irányuló vasúti áruszállítással szemben. A tárcánál követelték a korlátozások azonnali feloldását.

A litván hatóságok a hétvégén jelentették be, hogy a Kalinyingrádi járásba tartó áruk közül szombattól tilalom lép életbe az uniós szankciók hatálya alá tartozók esetében.

Az orosz külügyminisztérium „nyíltan ellenségesnek” minősítette a litván fél „provokatív intézkedéseit”, amelyekkel – mint írják – megsértik Litvánia nemzetközi jogi kötelezettségvállalásait, elsősorban az Európai Unió (EU) és az Oroszországi Föderáció közötti 2002-es közös nyilatkozatot a Kalinyingrádi járás és az Oroszországi Föderáció többi része közötti tranzitról. Ezzel kapcsolatban közölték, hogy