Pécs;vállalkozások;pedagógusok;támogatás;

2022-06-21 16:56:00

Az elmaradt béremelés miatt vállalkozások segítenek a tanároknak Pécsen

Azt szeretnék, ha országos mozgalommá válna a pécsiek kezdeményezése.

A pedagógusoknak beígért béremelés elmaradása miatt pécsi vállalkozások segítenek a pedagógusoknak Pécsen. Ennek érdekében Facebook-csoport alakult, amely összeköti a helyi szolgáltatókat a pedagógusokkal – írja a Telex.

Az ötlet lényege egyszerű: a vállalkozások, a szolidaritásukat kifejezve, kedvezményeket kínálnak a tanároknak, óvónőknek. Egyelőre leginkább a kicsik csatlakoztak, de már akad egy „nagyvad” is – írják.

Az immár több, mint 430 fős csoportot néhány hete alapította Putz Ádám, aki „civilben” a Pécsi Tudományegyetem adjunktusa. A Telex megkeresésére elmondta, hogy lényegében egy hír és egy cikk késztette cselekvésre. A hír az volt, miszerint az orosz–ukrán háborúra és a gazdasági válságra hivatkozva, mégsem kapják meg a pedagógusok a korábban beígért béremelést. A 444 cikke pedig egyebek között azt mutatta be, hogy az Egyesült Államokban, a múlt század elején, a helyi közösségek kezdeményezésére hogyan lett mindenki számára ingyenes, a korábban fizetős középiskolai oktatás.

Putz Ádám szerint a felajánlásokat rugalmasan kell kezelni, és a kedvezményt igénybe vevőnek mindig igazolnia kell a jogosultságát. A pedagógusigazolvány elméletileg erre pont jó lehetne, de a tanárok évek óta csak 180 napig érvényes igazolást kapnak arról, hogy jogosultak az amúgy egyre ritkábban és nehézkesebben igénybe vehető kedvezményekre.

A Közösségi Kiállás a Pedagógusokért – Pécs csoporthoz csatlakozó vállalkozások egyelőre egy nyilvános táblázatba kerülnek, a támogató helyekre pedig egy matrica ragasztanak. Eddig 15 helyi kisvállalkozás (például vendéglátóhelyek, számítástechnikai szerviz, könyvesbolt, fodrászat) csatlakozott a kezdeményezéshez. Az eddigi legnagyobb és legújabb csatlakozó az önkormányzati tulajdonban lévő, Pécsi Állatkert.

Putz Ádám elmondása szerint örülne, ha országos mozgalommá válna a kezdeményezése. Ő helyben továbbra is keresni fogja a partnereket, akik így segíthetnének a pedagógusoknak.